Placek drożdżowy z rabarbarem

Upiekłam dla mojego Dziecka placek drożdżowy z rabarbarem – z okazji jego święta. Dziecko jest już dorosłe, ale dopóki ma mamę i tatę – pozostaje dzieckiem. A każde dziecko lubi łakocie, moje też 😀 Wybrałam akurat placek drożdżowy, bo jest bardzo łatwy do upieczenia i jeszcze łatwiejszy do transportowania. Dziecko idzie do pracy w sobotę i w niedzielę, pyszne ciasto od mamy z pewnością poprawi mu humor i dobrze nakarmi. Może zechce podzielić się z koleżankami i kolegami? Wszystkim dzieciom – mojemu i cudzym – życzę z okazji ich święta tylko tego, co najlepsze. A kolegom z pracy mojego Dziecka – życzę również smacznego 😀 Kochane dzieci, jedzcie na zdrowie!placek drożdżowy z rabarbarem

Tyle tytułem wstępu, czas przystąpić do konkretów. Pamiętasz może ciasto drożdżowe, które opisywałam szczegółowo tutaj? Dzisiejszy placek drożdżowy z rabarbarem to dokładnie takie samo ciasto. Tyle, że z powodu panowania wiosny w przyrodzie i w kuchni użyłam świeżych łodyg rabarbaru, a nie mrożonych śliwek. Co za ulga, nareszcie mogę wykorzystać świeże produkty z ogrodu lub z targu! Mrożonki idą w odstawkę – zużyję tylko resztki zapasów, rozmrożę i umyję zamrażarkę – i rozpocznie się nowy sezon mrożenia. Nieunikniony krąg pór roku. Ale to taka dygresja “przy okazji”, nie jest głównym tematem dzisiejszego wpisu. Bo dziś dla mojego Dziecka piekę placek drożdżowy z rabarbarem. Ze świeżym rabarbarem wprost z ogródka lub straganu, nie tak ekstremalnie rabarbarowy, jak poprzednie moje ciasto – jednak zawsze pyszny!placek drożdżowy z rabarbarem

Na placek drożdżowy z rabarbarem potrzebne będą:

Na zaczyn:

  • 50 g świeżych drożdży (pół standardowej kostki)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub torebka cukru wanilinowego
  • 3 całe jajka
  • 1 szklanka mleka (może być roślinne, jeśli unikasz zwierzęcego)
  • 1 szklanka oleju o neutralnym smaku – tym razem użyłam oleju z pestek winogron

Zaczyn drożdżowy nie wymaga od Ciebie wiele pracy, musisz tylko przygotować go na dzień przed pieczeniem i przechować przez noc w lodówce. W tym celu pokrusz świeże drożdże do sporego naczynia. Ja użyłam słoja o pojemności nieco ponad 1 litra. Na drożdże wsyp cukier, dodaj pastę lub cukier waniliowy, wbij całe jajka, a następnie wlej mleko i olej. Nie mieszaj! Naczynie przykryj i odstaw na noc do lodówki.placek drożdżowy z rabarbarem

Następnego dnia, mając już zaczyn, weź jeszcze:

  • 500 g mąki (użyłam standardowo jasnej orkiszowej, ale może być i pszenna, jeśli jadasz pszenicę)
  • pół łyżeczki soli
  • plasterki rabarbaru – ile masz, ja użyłam około pół kilograma

placek drożdżowy z rabarbarem

Zaczyn dodaj do mąki z solą. Wymieszaj i zagnieć ciasto mikserem (lub ręcznie), aż składniki ładnie się połączą. Ciasto jest dość rzadkie i tak ma być. Pozostaw w misce do lekkiego wyrośnięcia, na kilkanaście minut. Gdy na powierzchni ciasta zaczną pojawiać się bąble, możesz wyłożyć je na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, ale pamiętaj – nie poganiaj go! Czas trwania kolejnych faz zależy od żywotności drożdży. Poukładaj na cieście plasterki rabarbaru, a gdy ponownie trochę podrośnie (trwa to zazwyczaj około pół godziny) – całość ciasta z rabarbarem posyp kruszonką.placek drożdżowy z rabarbarem

Placek drożdżowy z rabarbarem – kruszonka

  • 100 g rozpuszczonego, ostudzonego masła, może być masło klarowane
  • 100 g cukru
  • wanilia/cukier wanilinowy
  • mała szczypta soli
  • 175 g mąki orkiszowej (lub pszennej, najlepiej krupczatki)

Składniki kruszonki wymieszaj najpierw widelcem, a następnie rozetrzyj palcami na grudki. Kruszonką posyp placek drożdżowy z rabarbarem i jeszcze na chwilę pozostaw do wyrośnięcia. Blachę z ciastem wstaw do zimnego piekarnika i nastaw temperaturę 175 stopni, grzanie góra i dół. Piecz przez około 30-40 minut od momentu rozgrzania się piekarnika (warto sprawdzić patyczkiem). Wystudź (babcie zawsze ostrzegały, że od ciepłego ciasta drożdżowego może rozboleć brzuch) i zjadaj ze smakiem oraz częstuj dzieci mniejsze, większe i całkiem dorosłe 😀

Smacznego!placek drożdżowy z rabarbaremplacek drożdżowy z rabarbarem

Powiązane wpisy

2 thoughts on “Placek drożdżowy z rabarbarem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *