Zupa ze świeżych grzybów

Gdy przed kilku dniami wybraliśmy się na kolejne grzybobranie, nie martwiłam się o obiad – w domu czekała już na nas zupa ze świeżych grzybów. Zupa z maślaków! Wystarczyło pogotować ją jeszcze przez chwilę, zabielić i ugotować makaron. I jeść, trzęsąc uszami, bo zupa ze świeżych grzybów jest pyszna!zupa ze świeżych grzybów

Nadają się na tę zupę wszystkie leśne grzyby, świeże lub ostatecznie mrożone. No, może oprócz kurek, które bardziej przydadzą się do wzbogacenia jajecznicy lub na śląską zupę z kurkami, na którą przepis znajdziesz tutaj:

Śląska zupa z kurkami – pyszna!

Śląska zupa z kurkami

Zupa ze świeżych grzybów czy z grzybów suszonych?

Która lepsza? Moim zdaniem bardziej aromatyczna jest zupa z suszonych grzybów. Najlepiej z prawdziwków, ale mogą być też podgrzybki lub koźlarze (zwane u nas kozakami). Taką zupę gotuję zawsze w okolicach świąt Bożego Narodzenia, ale zdarza mi się gotować ją także bez szczególnej okazji, jeśli mam wystarczający zapas suszonych grzybków. To dlatego, że lubimy zupę grzybową. Czasem używam świeżych pieczarek i suszonych leśnych grzybów równocześnie – taka zupa jest bardzo smaczna.zupa ze świeżych grzybów

Jednak w sezonie grzybowym, gdy co kilka dni przynosimy do domu pełne kosze, muszę przynajmniej raz czy dwa ugotować inną zupę. To zupa ze świeżych grzybów, smak osiągalny tylko wtedy, gdy udaje się zebrać świeże grzyby. Czasem, raczej rzadko, zdarza mi się użyć do zupy grzybów mrożonych. Z nimi zupa też wychodzi bardzo smaczna. Co będzie potrzebne do ugotowania zupy?zupa ze świeżych grzybów

Zupa ze świeżych grzybów – składniki na 3 porcje

  • 400 g leśnych grzybów świeżych lub mrożonych – prawdziwków, podgrzybków, kozaków, maślaków lub – jak to najczęściej bywa – grzybów mieszanych; u mnie tym razem samiuśkie maślaki 🙂
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 2 łyżki masła klarowanego lub świeżego
  • 1 litr wywaru warzywnego (może być bulion z obierek lub inny)
  • 2-3 kulki ziela angielskiego
  • mielony czarny pieprz i sól do smaku
  • 0,5 szklanki słodkiej śmietany kremówki 30%
  • trochę soku z cytryny
  • posiekany koperek
  • makaron do podania (dowolny, może być bezglutenowy, ja użyłam wstążek jajecznych)

zupa ze świeżych grzybów

Zupa ze świeżych grzybów – przygotowanie

  1. Świeże grzyby oczyść, opłucz i dokładnie odsącz z wody. Pokrój na mniejsze kawałki. Mrożonych nie rozmrażaj, możesz je ewentualnie trochę rozdrobnić, jeśli się da.
  2. W garnku podduś cebulę na maśle, dodaj grzyby i smaż, mieszając często, przez około 10 minut. Gdy woda z grzybów w większości wyparuje, dodaj wrzący bulion i ziele angielskie. Gotuj całość przez 10-15 minut, przyprawiając mielonym pieprzem i solą.zupa ze świeżych grzybów
  3. W międzyczasie w osobnym garnku ugotuj makaron.
  4. Do zupy dodaj śmietankę kremówkę, gotuj jeszcze przez 3 minuty.
  5. Na koniec dodaj nieco soku z cytryny i posiekany koperek. Zupę podawaj z makaronem.

zupa ze świeżych grzybówZupa ze świeżych grzybów jest po prostu wyśmienita. Pachnie późnym latem i wczesną jesienią, wrześniem, lasem. W sezonie grzybowym ugotuj ją koniecznie! Smacznego 🙂zupa ze świeżych grzybów

 

2 thoughts on “Zupa ze świeżych grzybów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *