Syrop z kwiatów lipy

Czerwiec dopiero, a tu już lipa w pełnym rozkwicie – czas przygotować syrop z kwiatów lipy. W ubiegłym roku się spóźniłam, więc w tym roku nadganiam. Ale żeby lipa kwitła w czerwcu i to bliżej początku miesiąca??? Coś się tej przyrodzie poprzestawiało, naprawdę. Wszak lipy powinny kwitnąc w lipcu, nie na darmo tak nazwanym miesiącu. Zresztą – podobnie jest z akacją. W moich młodych latach akacje kwitły na początku lata, zwiastując wakacje. A teraz? Dzieci wciąż jeszcze chodzą do szkoły, a o kwiatach grochodrzewu już prawie zdążyliśmy zapomnieć. Taki dziwny mamy rok!syrop z kwiatów lipy

Syrop z kwiatów lipy

Kwiatostan lipy łagodzi skurcze i bóle, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, wzmaga wydzielanie moczu i potu, uodparnia organizm na choroby, przyśpiesza wyzdrowienie; działa osłaniająco, uspokajająco, przeciwzapalnie, żółciopędnie, przeciwgorączkowo, odkażająco, wykrztuśnie i przeciwzapalnie; reguluje wypróżnienia, odtruwa organizm ze szkodliwych metabolitów i substancji obcego pochodzenia.*  Najczęściej zaparza się po prostu herbatkę z kwiatów (a raczej kwiatostanów) lipy, jeśli więc masz dostęp do tego ziela – nazrywaj koniecznie. Herbatka z suszu lipowego ma łagodny smak i bardzo dobrze się sprawdza w stanach przeziębieniowych. Obniża gorączkę, wzmagając poty. Dobrze też działa w przypadku nieżytu układu oddechowego, w zapaleniu krtani i gardła, chrypce, kaszlu.syrop z kwiatów lipy

Podobne działanie ma syrop z kwiatów lipy, bardzo lubiany przez dzieci. Można nim dosłodzić herbatę z cytryną, można też rozcieńczyć ciepłą wodą i popijać w celu ugaszenia pragnienia spowodowanego gorączką. Syrop z kwiatów lipy nie zaszkodzi też zdrowym osobom – można sobie z niego robić lemoniady i inne napitki, a nawet po prostu używać do słodzenia.syrop z kwiatów lipy

Syrop z kwiatów lipy – skład

  • dwie baaardzo duże garście kwiatostanów lipy, im więcej kwiatów, tym bardziej esencjonalny syrop uzyskasz (zatop w syropie tyle kwiatków, ile zdołasz)
  • 1 kg cukru
  • 1 litr filtrowanej wody (pamiętaj, miękka woda zawsze pozwala wyciągnąć więcej substancji aktywnych z ziół)
  • sok z jednej dużej cytryny lub 20 g kwasu L-askorbinowego, czyli witaminy C – do kupienia tutaj

syrop z kwiatów lipy

Syrop z kwiatów lipy – wykonanie

  1. Ugotuj syrop z wody, cukru i soku z cytryny (lub witaminy C). Ja użyłam witaminy. Wrzącym syropem zalej zebrane wraz z podsadkami kwiaty lipy.syrop z kwiatów lipy
  2. Zamieszaj, aby kwiaty były dokładnie przykryte syropem. Zostaw na dwa dni do naciągnięcia. Mieszaj przynajmniej 1 raz dziennie. W międzyczasie warto syrop podgrzać jeden raz, ale nie aż tak bardzo, by się zagotował – wystarczy mocno podgrzać. Wówczas kwiaty lipy oddadzą syropowi więcej swoich dobrodziejstw.syrop z kwiatów lipy
  3. Zlej syrop z kwiatów lipy przez sitko, ewentualnie przecedź przez szmatkę o gęstym splocie.
  4. Odcedzony syrop zagotuj ponownie, wlej do wyparzonych słoików/butelek i natychmiast zamknij również wyparzonymi nakrętkami. Z powyższej proporcji otrzymuje się 5 butelek syropu o pojemności około 250 ml.

syrop z kwiatów lipy

Syrop z kwiatów lipy – przechowywanie i wykorzystanie resztek

Przygotowany opisanym sposobem syrop z kwiatów lipy aż do momentu otwarcia butelki nie musi być przechowywany w lodówce. Nawet tak krótka pasteryzacja sprawia, że syrop jest bezpieczny, nie psuje się. Wdrożyłam też pewien pomysł – zamiast naklejania etykiet na butelkach, do wnętrza każdej włożyłam jeden wysuszony kwiatostan lipy i zalałam wrzącym syropem.syrop z kwiatów lipy

Wygląda to moim zdaniem fajnie i da się rozpoznać na pierwszy rzut oka 🙂syrop z kwiatów lipy

Niezbyt skrupulatnie odcedzone kwiatostany lipy zalałam alkoholem o mocy około 50% (potrzebowałam mniej więcej 1,2 l alkoholu) i dodałam 170 g płynnego miodu, świeżego, prawie prosto z ula. Słój pozostawię w spokoju na kilka tygodni, potem ewentualnie dosłodzę miodem lub syropem cukrowym, ale myślę, że to nie będzie konieczne. Nie lubię zbyt słodkich nalewek! Potem odcedzę, przefiltruję i znów zostawię w spokoju do dojrzewania i klarowania. Tu potrzebna jest dusza eksperymentatora i degustatora, ale jestem pewna, że z posyropowych resztek da się zrobić naprawdę pyszną nalewkę. No i nic się nie zmarnuje. Sama jestem ciekawa smaku gotowego trunku 🙂 syrop z kwiatów lipysyrop z kwiatów lipy

Jak stosować syrop z kwiatów lipy

Gotowy syrop może być używany we wszelkich stanach osłabienia organizmu. W przeziębieniu, gorączce, w stanach osłabienia, w przypadku nieżytu górnych dróg oddechowych z chrypką, kaszlem, zapaleniem krtani i gardła. Ponadto wskazaniem do zastosowania syropu jest ogólnie obniżona odporność na choroby, stany zapalne układu moczowego, niedostateczne wydzielanie żółci, bezsenność, zdenerwowanie. A ponadto – do słodzenia różnych różności oraz do sporządzania napojów, w tym lemoniad z wodą gazowaną albo fermentowanych. Smacznego i na zdrowie!syrop z kwiatów lipysyrop z kwiatów lipy

PS. O tej porze roku możesz jeszcze przygotować wzmacniający syrop z pokrzywy, który opisałam tutaj. Warto!

*http://www.rozanski.ch/fitoterapia2.htm

Wprawdzie nalewka lipowa z miodem jest tu przepisem ubocznym, jednak spróbuję dodać wpis do akcji Badylarki. Może ktoś skorzysta z obu pomysłów?
W krainie miodem płynącej... 5.

Powiązane wpisy

4 thoughts on “Syrop z kwiatów lipy

  1. Hajduczku, ponieważ Twoje przepisy są niezwykle cenne dla zdrowotności, dodaję przepis do akcji, mimo że – jak sama zauważyłaś – nalewka z miodem jest przepisem ubocznym.
    Pozdrawiam 🙂

  2. Zasadniczo cukier nie jest wartościowym składnikiem tej mikstury (poza niezaprzeczalnymi wartościami smakowymi:) i zastanawiam się, czy można go w tym przepisie jakoś podmienić na miód. Wiem też, że miodu nie można za mocno grzać, więc może można zrobić napar z lipy, po ostygnięciu zalać miodem i w takiej postaci zostawić na 2 dni do naciągnięcia, nie grzejąc już więcej. Miałoby sens?

    Poza tym mam mały zapasik lipy z lata, ale suszonej. Taka też się sprawdzi?

    1. Cukier jest tu przede wszystkim konserwantem – służy do zabezpieczenia wyciągu ze świeżych kwiatów. Do butelek wlewa się gorący syrop, dlatego nie używam tu miodu – mocne podgrzanie syropu jest niezbędne, gdybym tego nie zrobiła – butelki by się nie zamknęły i syrop mógłby się popsuć.
      Robienie syropu z suszonej lipy jest chyba zbędną pracą – jeśli masz suszone kwiatki, to po prostu zrób napar, przestudź i dodaj cytryny oraz miodu do herbatki. W ten sposób unikniesz cukru i niepotrzebnej roboty 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *