Sałatka z arbuza i fety – kuchnia pięciu przemian

Miał pojawić się wpis o paście piorącej, ale że na obiad była orzeźwiająca sałatka z arbuza, melona i fety z miętą, więc dziś o niej słów parę. Jest fantastyczna na obecne upały. Mąż zjadł ją z kromką chleba, ja nie zagryzałam niczym, a obiad popiliśmy kieliszkiem greckiej retsiny. Bo ta sałatka wydała mi się taka grecka w swoim klimacie, że tylko retsina do niej pasowała.sałatka z arbuza

Sałatka z arbuza i fety – skąd taki pomysł?

Dawno temu, na weselu kuzyna, która to impreza odbywała się w niezwykle modnym wówczas lokalu, została podana bardzo podobna sałatka z arbuza. Wówczas było to dla nas nowe i zaskakujące, ale wyjątkowo smaczne połączenie smaków – prawdziwe odkrycie kulinarne! Dotychczas arbuza jadaliśmy solo albo w sałatce owocowej, ale o dodaniu do niego słonej fety i oliwek nie pomyślałam nigdy. To było w czasach bez Internetu, a gotowania uczyłam się z książek “Kuchnia polska” na zmianę z “Potrawy z różnych stron świata”. Pierwszą znają pewnie wszyscy, o tej drugiej skromnej książeczce wspominałam przy okazji pisania na temat węgierskiego leczo.sałatka z arbuza

Nie udało mi się wówczas zdobyć przepisu – knajpa była dość snobistyczna i szef kuchni pewnie też, bo nie chciał zdradzić szczegółów potrawy, ale skład nie był bardzo skomplikowany i chyba wszystko udało mi się zapamiętać. Od tamtego czasu przygotowuję tę orzeźwiającą sałatkę kilka razy w ciągu lata, zwłaszcza wtedy, gdy panują upały. Jest lekka, soczysta i pyszna. I bardzo łatwa do zrobienia! Dziś takie połączenie smaków wielu osobom nie wydaje się nowe, dziwne czy zaskakujące – to normalne w czasach, gdy podróżujemy po całym świecie i jadamy najbardziej egzotyczne specjały. A także w czasach powszechnego dostępu do Internetu, gdzie wszystko można znaleźć. Zapisuję tu tę sałatkę dla własnej pamięci oraz dla moich znajomych, którzy próbując jej u nas, często pytają o przepis. Może i Tobie się przyda?sałatka z arbuza

Sałatka z arbuza, melona, mięty, fety i oliwek – porcja dla 3-4 osób – kuchnia pięciu smaków – skład

  • pół melona dowolnej odmiany (użyłam melona Galia) – około 0,5 kg (Sł)
  • arbuz w podobnej do melona ilości, mój kawałek miał jakieś 650 g (Sł)
  • duża garść świeżych liści mięty (O)
  • kostka fety, najlepiej oryginalnej, greckiej – takiej z mleka owczego i koziego – około 200 g (Sn)
  • około 4-5 łyżek czarnych oliwek z zalewy, mogą być w połówkach lub pokrojone w plasterki (Sn)
  • dwie szczypty soli (Sn)
  • sok z jednej niezbyt dużej cytryny (K)
  • dwie szczypty świeżych bądź suszonych listków tymianku (G)
  • spory chlust dobrej oliwy (naprawdę spory, nawet 1/3-1/2 szklanki) (Sł)
  • świeżo mielony pieprz (O)

sałatka z arbuza

Grecka sałatka z arbuza i fety – wykonanie

Melona i arbuza obierz ze skóry, pozbądź się pestek i pokrój w niedużą kostkę – taką o boku 1-1,5 cm. Włóż do sporej miski. Liście mięty pokrój w paski i dodaj do owoców, wymieszaj pobieżnie. Fetę odcedź z zalewy i również pokrój w kostkę podobnej wielkości. Wraz z oliwkami i solą dodaj do miski, przemieszaj ponownie. Teraz kolej na sok z cytryny + mieszanie, następnie listki tymianku + mieszanie, oliwę + mieszanie. Na koniec pieprz i dokładne już wymieszanie. Można też układać składniki kolejno warstwami i całość wymieszać dopiero na samym końcu, jednak zachowanie kolejności jest bardzo ważne, jeśli chcesz przygotować sałatkę zgodnie z zasadą pięciu przemian. Odstaw sałatkę na pół godziny do lodówki – niech się schłodzi, a smaki się zharmonizują. Z owoców wypłynie dużo soku, który w połączeniu z pozostałymi przyprawami stworzy smaczny sos. Możesz do niego podać kawałek chleba albo po prostu wypić. Sałatka z arbuza dobrze się sprawdzi na przyjęciu z grillem. W sam raz na lato! Smacznego 🙂sałatka z arbuza

Dla przypomnienia – oznaczenia w nawiasach to smaki (przemiany): Sł-słodki, O-ostry, Sn-słony, K-kwaśny, G-gorzki.sałatka z arbuzasałatka z arbuza

Powiązane wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *