Olej z dziurawca

W tym roku przygotowuję olej z dziurawca dla siebie i dla przyjaciółki, na potrzeby jej gabinetu masażu. Dziewczyna nie ma czasu na samodzielne zbiory, chociaż parę lat temu nauczyłam ją rozpoznawać świętojańskie ziele. Dziurawiec kwitnie już od połowy czerwca i powinnam zebrać go wcześniej, jednak ciągle przeszkadzały burze. Nie będę przecież zrywać mokrego dziurawca, zioła należy zbierać podczas suchej, słonecznej pogody! Wreszcie udało się i przed dwoma tygodniami nazbieraliśmy sporo kwitnącego ziela. Kto nie zdążył zebrać – niech pędzi na śródleśne łąki, rośliny jeszcze kwitną, jeszcze się uda zrobić Twój własny olej z dziurawca.olej z dziurawca

Dziurawiec

Zapytasz może – po co mi on i do czego może się przydać w gabinecie masażu? A może zadasz bardziej podstawowe pytanie – gdzie znaleźć dziurawiec i jak go rozpoznać? Znanych jest około 200 gatunków tej rośliny. Dziurawiec występuje w Europie, w niektórych rejonach Azji, w Afryce Północnej i Ameryce Północnej. Rośnie przede wszystkim na glebach suchych, piaszczystych. Najłatwiej znaleźć go na skrajach lasów, na pagórkach, nieużytkach i polach. olej z dziurawca

Nazwa dziurawca wzięła się z jasnych punkcików, które widzi się oglądając pod światło liście tej rośliny. Nie są to jednak otworki, lecz maleńkie zbiorniczki lotnych olejków. Tego typu zbiorniczki znajdują się również na płatkach kwiatów. Znajdujący się w nich olejek nadaje całej roślinie przyjemny, balsamiczny zapach. Spotkać można również inne nazwy zwyczajowe: świętojańskie ziele, ziele świętego Jana, dzwonki Panny Marii, przestrzelon. olej z dziurawca

Olej z dziurawca

Dziurawiec wykorzystywano od najdawniejszych czasów w leczeniu. Surowcem leczniczym jest całe kwitnące ziele, jednak żeby wykonać olej z dziurawca, potrzebne będą tylko szczyty pędów z kwiatkami i pączkami. Wiele osób cierpliwie wyskubuje same kwiatki i pączki, aby uzyskać olej najwyższej jakości. Ja miałam jednak bardzo mało czasu, nie mogłam więc pozwolić sobie na medytacje nad dziurawcem. Na szczęście znalazłam i takie zalecenie: “Oleum Hyperici – pół szklanki świeżego lub suchego ziela zalać 200 ml gorącego oleju słonecznikowego lub sojowego (znakomita jest też oliwa); wytrawiać 14 dni; przefiltrować.” Doszłam więc do wniosku, że mogę użyć szczytów pędów wraz z kwiatami, pączkami, młodymi listkami i cienkimi gałązkami, zwłaszcza że muszę zrobić ponad 5 litrów oleju, więc trochę tych kwiatków musiałabym naskubać. Zeszłego lata zrobiłam tym sposobem niedużą ilość preparatu, sprawdził się doskonale, dlatego w tym roku zamówienie na olej z dziurawca znacznie się zwiększyło.olej z dziurawca

Olej z dziurawca – wykonanie

Kwitnące szczyty pędów, a jeszcze lepiej – kwiaty i pączki kwiatowe – rozdrobnij przy pomocy noża i partiami wrzucaj do odpowiednio dużego słoja. Każdą warstwę spryskaj spirytusem (ja robię to przy pomocy buteleczki z atomizerem, na każdą partię kilka pryśnięć), wypełnij luźno całe naczynie, ale nie ubijaj ciasno surowca. Słoik zakręć i pozostaw dziurawiec pod działaniem alkoholu jeszcze przez jakieś 15 minut. Teraz napełnij naczynie wybranym olejem, u mnie to był słonecznikowy nierafinowany.olej z dziurawca

Niektórzy zalecają podgrzać olej i ciepłym/gorącym zalewać surowiec, inni podgrzewają słoik w kąpieli wodnej, ale tak naprawdę wystarczy dodać olej w temperaturze pokojowej i wystawić słój na działanie słońca. Wybrałam tę ostatnią metodę, ponieważ nie chciałam zbytnio podgrzewać dobrej jakości oleju tłoczonego na zimno. Dziurawiec powinien macerować się w oleju przez około 2 tygodnie. Stopniowo nośnik będzie przybierał intensywnie czerwony kolor pod wpływem ciepła i światła słonecznego. Dzieje się tak dlatego, że w dziurawcu znajduje się mieszanka czerwonych barwników, m.in. hiperycyny i pseudohiperycyny, które nadają maceratowi piękny koralowy kolor. Gotowy czerwony olej przecedź najpierw przez sitko, a następnie przefiltruj przez poczwórnie złożoną gazę. Wlej do butelek z ciemnego szkła i przechowuj z dala od światła.olej z dziurawca

Po upływie dwu dni widać już, że olej przebarwia się na czerwono.

Olej z dziurawca – zastosowanie

  1. Maceraty olejowe są skuteczne w leczeniu problemów skórnych, trądziku, ropni, na siniaki, do pielęgnacji suchej, pękającej skóry. Dziurawiec dla niektórych osób jest rośliną fotouczulającą, dlatego trzeba wykazać ostrożność przy jego kosmetycznym stosowaniu, na przykład można je ograniczyć do dni mniej słonecznych, jesiennych i zimowych.
  2. Olej z dziurawca ma zastosowanie również dla złagodzenia nerwobóli, wystarczy smarować maceratem olejowym bolące miejsce 2 razy dziennie, również w przypadku tak trudnego schorzenia, jakim jest zapalenie nerwu trójdzielnego. Doskonały przy bólach kręgosłupa i stawów. Macerat olejowy w połączeniu z olejem rycynowym świetnie sprawdzi się w rozluźnieniu mięśni podczas masażu leczniczego.
  3. Macerat stosuj na oparzenia I i II stopnia, również poparzenia słoneczne, (w takim przypadku musisz unikać słońca, bo olejek może zostawić plamy na skórze), trudno gojące się rany.olej z dziurawca
  4. Możesz również zastosować kurację wewnętrzną maceratem olejowym. Spowoduje to lepszą przemianę materii. Jeśli nie lubisz połykać oleju, zrób macerat na oleju kokosowym i stosuj do smarowania kanapek. Będzie pomocny przy zaparciach, bólach pęcherzyka i wątroby, zastojach żółci, w profilaktyce kamicy żółciowej, zaburzeniach wydzielania żółci i trawiennych oraz po obfitym posiłku.
  5. Prowadzi się badania nad wpływem stosowania dziurawca w terapiach antynowotworowych, przy czym podkreśla się tutaj znaczenie hiperycyny dla powstawania rodników tlenowych, które z kolei niszczą tkankę nowotworową.olej z dziurawca
  6. Olej z dziurawca stosowany doustnie znosi stany znużenia i depresji, poprawia wydajność intelektualną. Przetwory z dziurawca można stosować w zaburzeniach psychowegetatywnych, nastrojach depresyjnych, w lęku i niepokoju nerwowym.
  7. Jest wskazany przy zmęczeniu w przebiegu chorób zakaźnych i w okresie rekonwalescencji. Macerat olejowy można zażywać po 1-2 łyżeczki dziennie. Efekty zażywania są widoczne po około 2-3 tygodniach.
  8. Olej dziurawcowy obniża dodatkowo poziom cholesterolu i cukru we krwi.
  9. Wyciągi z dziurawca mogą pobudzać procesy tworzenia erytrocytów, wzmagają produkcję witaminy D w skórze.olej z dziurawca

Po 14 dniach macerat jest wyraźnie czerwony.

Warto samemu zrobić olej z dziurawca

Mam nadzieję, że przekonałam Cię do wykonania maceratu olejowego, chociaż malutkiej porcji – na próbę. Ja wykorzystam olej z dziurawca do wykonania kilku maści i kremów dla skóry z rozmaitymi problemami, a moja przyjaciółka – prawdopodobnie do masażu obolałych pleców swoich pacjentów 🙂olej z dziurawca

Źródła: klik, klik, klik, klik, klik, klik.

PS. Przy okazji nazbierałam piołunu na piołunówkę i kocanki piaskowe. Co zrobię z kocanek? Dowiesz się wkrótce 🙂

olej z dziurawca

Powiązane wpisy

2 thoughts on “Olej z dziurawca

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *