Koktajl gruszkowo-truskawkowy powstał niemal z resztek, bo musiałam zużyć pół gruszki i kawałek banana, które mi zalegały w lodówce. A ponieważ truskawki już są, to i one znalazły się w kielichu blendera.
Składniki koktajlu:
- 1/3 dużego banana
- pół gruszki (nie obieram ze skórki, ale można obrać)
- 3 bardzo duże truskawki (lub odpowiednio więcej małych)
- 2 łyżki płatków owsianych (opcjonalnie)
- łyżka gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany 10-12%
- woda do pełna
Wystarczy pokroić wszystkie owoce w dość małą kostkę. Ja pokroiłam za grubo, skutkiem czego do kubka nie zmieściły się plasterki banana, więc dodałam je po wstępnym zmiksowaniu, gdy owoce trochę „siadły” w blenderze. Dodaj płatki, jogurt i wodę do pełna, a następnie zmiksuj napój gruszkowo-truskawkowy. Smacznego!
Jeśli masz jakieś pytania, przeczytaj najpierw ogólne uwagi dotyczące moich koktajli – tutaj.