Congee z kaszy jaglanej i koktajl jagodowy

Najpierw ugotowałam congee z kaszy jaglanej. No bo wiesz – wiosna, oczyszczanie, odkwaszanie organizmu i tak dalej. O tym, że kasza jaglana jest bardzo dobrym źródłem organicznego krzemu, a przy tym działa zasadotwórczo, pewnie wszyscy już wiedzą. A nawet jeśli nie – to właśnie dowiadują się z tego wpisu. Tymczasem tradycyjnie congee gotuje się z ryżu, a nie z kaszy jaglanej. Ale cóż to takiego jest congee? Jak działa, do czego służy? Czy to się je? A jeśli tak – to po co?congee z kaszy jaglanej

Matka Smakoterapia napisała o congee bardzo pięknie, wręcz poetycko. Moje odczucia co do ryżowego congee są bardzo podobne:

Bo czy dziś, kiedy codziennie nurzamy się w fuzji smaków,
aromatów, rozmaitych struktur, nie zawsze zresztą wartościowego pożywienia,
jesteśmy w stanie docenić czystość zwykłego, pełnego ryżu?
Ekhmm…
W dodatku rozgotowanego ryżu… 😉
Bez przypraw… 😉
Bez dodatkowych, podkręcających dodatków i smaczków… 😉
“Czysta czystość”… 😉

Ewidentnie do congee trzeba dorosnąć.
Albo “się nie zepsuć”!
Małe dzieci zazwyczaj jedzą czyste congee bez problemu,
chyba, że wcześniej jadły już “snikersy”…

Ja,
zepsuta latami nieświadomego jedzenia,
Matka Smakoterapia,
powoli dorastam.
Skąd wniosek?
Pierwszy dzień congee – NIE! Tego się po prostu nie da jeść!
Lekcja pokory.
Drugi dzień congee – łatwiej, ale źle.
Trzecia congee – poszło. Może dam radę.
Czwarty dzień congee – uda się…
Piąty….
Nadszedł moment, w którym zdarza mi się tęsknić za czystością congee.
Witaj ciało.
Chyba jestem w domu. 🙂

congee z kaszy jaglanej

Congee trzeba nauczyć się jeść

Tradycyjne congee to kleik ryżowy, najlepiej z nieoczyszczonego, pełnego ryżu. To zupa, od której Chińczycy zaczynają każdy dzień.
Najprostsza, najstrawniejsza i najbardziej mdła potrawa świata. (…) Niezwykła popularność tej potrawy jest rzeczywiście zadziwiająca, gdyż w przypadku congee o przyjemności czy smaku nie może być przecież mowy. Samo tłumaczenie tego słowa: “ryżowa woda” wyjaśnia już właściwie wszystko. Dla europejskiego, nawykłego do bułeczek z szynką czy marmoladą podniebienia ten galaretowaty, gotowany godzinami w wodzie bez soli ryż kompletnie nie ma smaku I nieuchronnie wywołuje pytanie dlaczego miliony ludzi codziennie się tak nad sobą znęcają. (…)congee z kaszy jaglanej

Trzeba przyznać, że owo ryżowe congee dostarcza organizmowi stosunkowo najwięcej czi i soków oraz że jest ono doskonale wyważone pod względem jin i jang. Dzięki temu strawienie go wymaga niewiele wysiłku i już niewielki nakład energii pozwala na osiągniecie pełnego rezultatu. W naszych szerokościach potrawa ta znana jest pod nazwą “kleiku ryżowego”. Może służyć za pokarm osobom, które na skutek choroby albo podeszłego wieku nic nie są w stanie jeść. (…) W warunkach europejskich jest to idealna potrawa dla osób pragnących odciążyć lub odtruć organizm albo tych, które w imię poprawy zdrowia gotowe są na chwilę zrezygnować z przyjemnego smaku.”congee z kaszy jaglanej

“Zwolennicy (..) postów, rozumiejący że głodówki dobrze znoszone są tylko przez organizmy obficie zaopatrzone w czi i jang znajdą w congee potrawę, dzięki której mogą osiągnąć podobne uczucie lekkości i otwartości jak w trakcie postu, jednak bez niepotrzebnego osłabiania organizmu całkowitym zaniechaniem jedzenia. (B. Temelie, B. Trebuth, Gotowanie według Pięciu Przemian, Gdańsk 2007, Wyd. Czerwony Słoń)congee z kaszy jaglanej

Congee, czyli po prostu kleik

O, określenie “kleik ryżowy” jest już chyba bliższe naszej kulturze, kuchni, diecie, przyzwyczajeniom. Kleik ryżowy jada się w razie choroby, niestrawności, fizycznego niedomagania. Kleik podaje się dzieciom, starcom i ludziom z kłopotami w układzie trawiennym. Jednak – czy słusznie tylko im? Może warto, by po rozgotowany ryż sięgały również osoby zdrowe? Po to, by zdrowie zachować? W tej szczególnej ryżowej zupie drzemie moc. Delikatnie dopieszcza, odżywia i odbudowuje. Wszystko będzie dokładnie strawione i przyswojone. To świetne lekarstwo – łagodzi i wzmacnia. W Chinach congee jadają nie tylko ludzie zdrowi, podaje się je również chorym. Medycyna chińska jest przekonana, że taka prosta ryżowa owsianka potrafi tonizować krew oraz pozytywnie wpływać na wewnętrzną energię człowieka. Usprawnia również działanie przewodu pokarmowego i pomaga schudnąć tym, którzy tego potrzebują lub też nabrać masy tym, którzy są zbyt szczupli. Hmmm. Może naprawdę warto spróbować? Jak myślisz?congee z kaszy jaglanej

Ale ja nie ryżowy kleik dziś prezentuję, ale congee z kaszy jaglanej. Korzyści zdrowotne są podobne jak opisane wyżej, a nawet większe, ponieważ kasza jaglana działa na organizm zasadotwórczo. Jest więc nie tylko lekkostrawna, ale także odbudowuje energię i przywraca równowagę kwasowo-zasadową w ciele. Niestety – samo ziarno tak ugotowane jest mdłe i bez smaku. Warto więc przetwarzać je dalej, by było nie tylko zdrowe, ale i przyjemne w spożyciu.congee z kaszy jaglanej

Jak przygotować congee z kaszy jaglanej

  • 1 miarka kaszy jaglanej
  • 6 miarek wody
  • szczypta dobrej, nierafinowanej soli dla uzupełnienia minerałów

Kaszę jaglaną warto wypłukać oraz przelać na sicie gorącą wodą, aby pozbawić ją goryczki. Wrzucić do garnka z odpowiednią ilością wrzątku i szczyptą soli. Gotować na maleńkim ogniu przez około 6 godzin, aż rozpadnie się na białawy kleik. Można zamieszać od czasu do czasu, ale nie jest to konieczne, jeśli kaszę gotuje się w garnku z grubym dnem. Takie congee z kaszy jaglanej można podawać nawet półrocznym maluchom. Starszym dzieciom i dorosłym również służy doskonale. W lodówce można przechowywać przez kilka dni.congee z kaszy jaglanej

Aby jednak uatrakcyjnić congee jaglane i uprzyjemnić spożycie kleiku, przygotowałam pyszny koktajl z jagodami.

Koktajl jagodowy z congee

  • 300 g ugotowanego i wystudzonego jaglanego congee
  • słoik jagód pasteryzowanych bez cukru (około 250 g) albo mrożone jagody i trochę wody
  • banan
  • trochę cytrynianu magnezu w proszku (żeby nie łykać kapsułek i tabletek)
  • opcjonalnie odrobina miodu (lub miodku mniszkowego) do smaku, ale zwykle nie jest to konieczne

Wszystkie wymienione składniki trzeba zmiksować aż do uzyskania gładkiego, gęstego napoju. Wypić, delektować się i przywracać organizm do równowagi kwasowo-zasadowej. Na zdrowie!

congee z kaszy jaglanej

Źródło

Powiązane wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *