Wszyscy członkowie naszej rodziny lubią zjeść od czasu do czasu ciasto marchewkowe. Przepis pochodzi z Kanady, okrężną drogą trafił do siostry męża i przyjął się w całej rodzinie. Piecze go od czasu do czasu nawet babcia, bo to bardzo łatwy do przygotowania placek. Wielkim fanem ciasta marchewkowego jest nasz syn, nigdy nie odmówi poczęstunku! Ciasto jest pyszne, wilgotne i aromatyczne. Dzięki dodatkowi przypraw korzennych z łatwością może zastąpić piernik świąteczny, więc na Boże Narodzenie jest w sam raz. I choć ciasto marchewkowe nie jest czymś wyjątkowym w Internecie – postanowiłam pokazać Ci mój sprawdzony przepis. Bo to jest ciasto, które udaje się zawsze!
Ciasto marchewkowe – skład:
- 4 całe jajka
- 2 szklanki cukru (tak podaje oryginalny przepis, ale z tą ilością cukru ciasto jest bardzo słodkie, więc zazwyczaj obcinam tę porcję do 1 szklanki)
- 2 szklanki mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej (jak zwykle użyłam białej mąki orkiszowej)
- 1 szklanka oleju o neutralnym smaku – użyłam oleju z pestek winogron (a następnym razem zmniejszę ilość tłuszczu do połowy szklanki, bo placek niepotrzebnie jest taki tłusty)
- 1/2 kg marchwi obranej startej na dużych oczkach tarki
- 1 łyżka cynamonu (możesz też dodać domową przyprawę do piernika)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej (w sumie nie wiem po co jedno i drugie, ale taki przed laty dostałam przepis i zawsze tak robię)
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich (dla osób mających problemy z gryzieniem orzechy mogą być zmielone)
- garść rodzynek
Przygotowanie ciasta
- Ubij jajka z cukrem na puszystą pianę (możesz ubijać mikserem lub trzepaczką).
- Dodawaj kolejno wszystkie pozostałe składniki, wymieszaj dokładnie łyżką, wyłóż do foremki wymoszczonej papierem do pieczenia.
- Piecz około 1 godziny w 200 stopniach. Gotowe ciasto możesz posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą (a raczej polewą czekoladową).
Bardzo łatwe do upieczenia ciasto, idealne na niedzielę i na środę, a także na świąteczne okazje. Pachnie korzennie, jest przyjemnie wilgotne, miękkie i aromatyczne. Do jego przygotowania nie potrzebujesz miksera, malaksera, Thermomixa ani innych nowoczesnych cudów. Owszem, one wiele ułatwiają, ale tak naprawdę to wystarczy nożyk, obieraczka (nawet ona niekoniecznie), tarka, trzepaczka, miska, łyżka, blacha do pieczenia i piekarnik. Jeśli zechcesz polać ciasto czekoladą – to przyda się też garnuszek lub rondelek do ugotowania polewy. I tyle. Po prostu ideał 🙂 Smacznego!
Uwielbiam to ciasto. Tylko ja przekładam kremem z serkiem mascarpone. A teraz waham się na święta międy nim a malinową chmurką. Malinowa chmurka byłaby na życzenie mojej Mamci, która dzis mi o nim wspomniała po obejrzeniu programu w TV, gdzie go pieczono 🙂 Pozdrawiam, Pola 🙂
Mmmmmm, malinowa chmurka brzmi bosko, bo uwielbiam maliny! Jednak ta ostatnia odrobina tradycjonalizmu, która we mnie tkwi – skłaniałaby się jednak ku ciastu pachnącemu cynamonem 🙂
Przekopiowane do kajetu z przepisami. Zapewne będzie u mnie udawało piernik w te święta. Ile to jest mniej więcej pół kila marchwi na objętość lub na sztuki?
To oczywiście zależy od wielkości marchewek, ale w połowie kilograma mieści się 4-5 sztuk.