Olej malinowy

Przedstawiam dziś jeden z moich ulubionych olejów – olej malinowy, czyli olej z pestek malin, olej z nasion malin. Czekamy jeszcze w sklepie na olej z dzikiej róży i już można będzie robić nową porcję świetnego olejowego serum do każdego rodzaju cery. Naprawdę, polecam to serum – jak i olej malinowy – serdecznie. Nie będziesz żałować!olej malinowy

O doskonałym serum można poczytać na blogu pod linkiem:

Luksusowe serum do twarzy i dekoltu

olej malinowy

Olej malinowy – właściwości

Olej z nasion malin zawiera około 45 – 50% kwasów tłuszczowych omega-6 i 25-30% kwasów omega-3, co stanowi idealną kombinację dla ludzkiej skóry. Jest silnym wymiataczem wolnych rodników, ze względu na wysoką zawartość flawonoidów, tokoferoli i karotenoidów.

Charakteryzuje się bardzo dobrymi właściwościami przeciwzapalnymi, lepszymi niż oleje z awokado, pestek winogron, orzechów laskowych czy kiełków pszenicy. Jest pomocny nawet w zapaleniu dziąseł, a także w wysypce, wyprysku oraz różnorodnych defektach skórnych.

Olej z nasion malin poprawia miękkość i gładkość skóry, przy jednoczesnym zmniejszeniu utraty przez nią wilgotności. Zwiększa ochronę antyoksydacyjną skóry, przyczyniając się do poprawy jej wyglądu. Szczególnie polecany do skóry suchej, starzejącej się, z problemami, a także w olejkach do masażu, ze względu na głęboką penetrację i ochronę.olej malinowy

Olej malinowy – ochrona przed promieniowaniem UV

Wyjątkową cechą oleju z nasion malin jest bardzo silne działanie ochronne przed szerokim spektrum promieniowania UV, SPF pomiędzy 28 a 50. Osobiście jestem wielką przeciwniczką stosowania komercyjnych kremów z filtrami UV. Uważam, że czynią Twojej (i mojej) skórze więcej złego niż dobrego. Olej z pestek malin jest rozsądnym kompromisem pomiędzy wątpliwej jakości ochroną przed promieniami słonecznymi a chronieniem połączonym z pielęgnacją skóry.olej malinowy

Olej z nasion malin – zastosowanie

Wysoka odporność na utlenianie czyni go idealnym olejem do balsamów do ust, maści i innych produktów, zwłaszcza do ochrony skóry przed nadmierną ekspozycją na promieniowanie ultrafioletowe (olejki i balsamy do opalania). Dodatek oleju z pestek malin zwiększa trwałość innych olejów i tłuszczów kosmetycznych. Olej malinowy bardzo dobrze sprawdza się w pielęgnacji dziąseł, może być stosowany w pastach do zębów.olej malinowy

Olej malinowy dostępny jest w naszym sklepie w dwóch pojemnościach, tutaj:
https://sklep.hajduczeknaturalnie.pl/oleje-kosmetyczne/256-olej-z-pestek-malin-nierafinowany-30-ml.html
https://sklep.hajduczeknaturalnie.pl/oleje-kosmetyczne/271-olej-z-pestek-malin-nierafinowany-50-ml.html

olej malinowy

Powiązane wpisy

2 thoughts on “Olej malinowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *