Każdego roku na przełomie wiosny i lata przygotowuję pyszną potrawę – pieczone młode warzywa. Najczęściej jest to bardzo prosty zestaw warzyw, tak jak dziś. A dziś w brytfance znalazły się młode marchewki, zielone szparagi i wczesne ziemniaczki. Te ostatnie importowane z Hiszpanii, bo polskich młodych ziemniaków jeszcze nie ma, ale to danie jest tak lekkie i pyszne, że wybaczam sobie ten hiszpański import. Jak zawsze – zapiekankę z młodych warzyw można wzbogacić innymi dodatkami, na przykład kalarepką, szalotką, porem, czosnkiem czy młodą pietruszką. Do wyboru, do koloru 🙂
Pieczone młode warzywa najczęściej podaję z sosem czosnkowym na bazie jogurtu (klik) albo z sosem tzatzyki (klik). Ale nawet bez tych dodatków smakują wyśmienicie. Są lekkie i aromatyczne. I bardzo smaczne!
Pieczone młode warzywa – skład
- pęczek młodej marchewki
- pół kilograma młodych ziemniaków, raczej małych
- kilka zielonych szparagów
- 3 łyżki oliwy lub ewentualnie oleju
- kilka gałązek świeżego tymianku
- świeżo mielony pieprz oraz sól do smaku
- dowolny sos do podania, może być nawet kupny keczup, jeśli go lubisz
Przygotowanie pieczonych warzyw
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni, góra/dół.
- Marchewki i ziemniaki porządnie wyszoruj, szparagi wystarczy opłukać. Marchewkom odetnij oba końce i bez obierania ze skórki pokrój na mniejsze kawałki, takie na jeden kęs. Podobnie potraktuj ziemniaki, czyli bez obierania ze skórki pokrój na mniejsze kawałki. Od szparagów odłam twarde i jasne, zdrewniałe końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Możesz pokroić szparagi na mniejsze kawałki, ale ja zostawiłam je w całości, bo wtedy ładniej wyglądają.
- Przygotowane warzywa ułóż w brytfance lub blaszce do pieczenia wysmarowanej tłuszczem. Pomiędzy warzywami poukładaj gałązki świeżego tymianku. Całość porządnie skrop oliwą, oprósz świeżo mielonym pieprzem i dobrej jakości solą. Ja używam soli kamiennej z Kłodawy albo soli himalajskiej (do kupienia tutaj).
- Blaszkę wstaw do nagrzanego piekarnika na około pół godziny. Ale już po 20 minutach warto sprawdzić widelcem stan warzyw, bo młode pieką się bardzo szybko. Więc trzeba pilnować.
Upieczone młode warzywa serwuj natychmiast po upieczeniu, gdy są gorące, świeże i pachnące. Jak już wyżej wspomniałam – najlepiej smakują z jakimś pysznym sosem, ale same, prosto z blachy, też świetnie dają radę. Bo są po prostu aromatyczne i smaczne.
Oto wiosna i wczesne lato na talerzu. I świetny pomysł na zielone szparagi. Smacznego!
PS. Inne przepisy z różnobarwnymi szparagami znajdziesz tutaj.
Najlepszy obiad świata ☺️
O tak!