To danie, czyli szparagi i makaron w sosie cytrynowym, przygotowałam jako pewną modyfikację mojego ulubionego przepisu. Przepisu na makaron ze szparagami, który przyrządzam najczęściej, najprościej i najchętniej. Ale ta modyfikacja, inspirowana przepisem Mirabelki, jest bardzo udana. I dołącza do kanonu moich ulubionych wiosennych dań, czyli potraw sezonowych. Mój makaron przygotowałam z zielonymi szparagami, ale po degustacji już wiem, że wypróbuję też wersję ze szparagami białymi. A może nawet z fioletowymi, które są jeszcze bardzo mało znane? Będę próbować!
Szparagi i makaron w sosie cytrynowym – skład dla 3-4 osób
Uwaga, ten sos wcale nie jest kwaśny, jak sugerowałaby jego nazwa. Bo „cytrynowy” kojarzy się jako „kwaśny”. A tymczasem – nic bardziej mylnego! Do tego sosu używa się tylko aromatycznej skórki z cytryny, a ona nie jest kwaśna.
- pęczek niezbyt grubych zielonych szparagów (pół kilograma)
- 250 g makaronu penne lub innego o podobnym kształcie
- kubek śmietanki kremówki (30%) – 200 ml
- żółta skórka otarta z ekologicznej cytryny
- 6 kawałków suszonych pomidorów w oleju (mogą być własnoręcznie przygotowane, jak tutaj)
- sól i sporo świeżo mielonego pieprzu do smaku
- świeże liście bazylii albo bazylii cytrynowej (garstka). pokrojone w paski
- kawałek parmezanu, grana padano lub innego podobnego sera (dojrzały Bursztyn, Dziugas, Emilgrana itp.), startego na drobnych oczkach tarki
Przygotowanie potrawy
- Przygotuj zielone szparagi. Umyj je, odłam zdrewniałe końce, a resztę pokrój w 3-4 centymetrowe kawałki. Główki odłóż do osobnej miseczki, bo one są delikatne i gotują się znacznie krócej.
- Makaron gotuj w dobrze osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na etykiecie. 5 minut przed końcem gotowania makaronu dodaj do garnka pokrojone szparagi z wyjątkiem główek. Bo główki dodasz dopiero na dwie minuty przed odcedzeniem całości. Dzięki temu szparagi ugotują się, ale wciąż pozostaną jędrne i zachowają żywy kolor.
- W międzyczasie na dużą i głęboką patelnię wylej śmietankę 30%. Powoli doprowadź do wrzenia, a następnie dodaj skórkę otartą z cytryny (tylko żółtą warstwę) oraz suszone pomidory pokrojone w paski. Przypraw delikatnie solą.
- Ugotowane szparagi i makaron odcedź dokładnie i przełóż na patelnię z sosem śmietanowym. Wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu, bo w tym czasie ugotowany al dente makaron będzie wchłaniał w siebie aromatyczny sos śmietankowo-cytrynowy.
- Dodaj jeszcze pokrojoną w paski bazylię, sporo pieprzu oraz tarty ser typu parmezan.
- Jeszcze przez minutkę podgrzewaj wszystko, dokładnie mieszając. Niech połączą się smaki, a przy okazji potrawa uzyska właściwą, kremową konsystencję.
I to by było na tyle, bo szparagi i makaron to już gotowa potrawa podana w sosie cytrynowym. Prosta, szybka, aromatyczna i bardzo smaczna. Więc polecam gorąco!
Smacznego 🙂
PS. Inne szparagowe potrawy znajdziesz tutaj:
O tak! Uwielbiam szparagi.
Ja też!
Trudniej znaleźć osobę, która ich nie lubi:D Szparagi są wspaniałe i to w każdej postaci:)
To prawda 🙂