Muesli dr Birchera – prawdziwy przepis

O muesli dr Birchera po raz pierwszy dowiedziałam się z tej książki, a było to na początku lat 90-tych. Mam ją od tak dawna! To z niej nauczyłam się je robić. I jeść. Najbardziej podstawową wersję tej potrawy lubi cała rodzina!

Teraz postanowiłam do niej wrócić. Do książki. I do potrawy…

Muesli dr BircheraKim był ów słynny doktor Bircher? “Doktora Maxa O. Bircher-Bennera uznaje się za jednego z pionierów nauki o odżywianiu. Klinika jego imienia w Zurychu, w Szwajcarii jest nie tylko miejscem, gdzie ludzie chorzy odzyskują zdrowie. Jest również szkołą, w której uczą się właściwego odżywiania.”… “Na długo przed odkryciem roli witamin, enzymów i mikroelementów uświadomił sobie doniosłą wartość świeżego, surowego i nie rafinowanego jedzenia. Bircher-Benner stwierdził także, że oprócz degradacji przez zabiegi kulinarne zgubne za sobą skutki pociąga również rozbijanie tzw. całości pokarmowych, zawartych w produktach naturalnych.” 

Dlaczego warto jeść muesli dr Birchera

“Systematyczne jadanie zdewitalizowanych pokarmów, które zostały poddane nadmiernym procesom rafinacyjnym oraz zbyt tłustego i obfitego pożywienia może nadwerężyć zdrowie. Częściowo jest to wynikiem nadmiernego stymulowania systemu nerwowego toksynami (herbata, kawa, kakao, mate, czekolada, coca-cola, napoje, papierosy i alkohol). Częściowo spożywaniem nie urozmaiconego pokarmu. Pokarmu zbyt skoncentrowanego, pozbawionego podstawowych składników odżywczych i niezbędnych aktywnych składników. Takich, jak słodycze, ciasta, wyroby cukiernicze itd. Zdrowy organizm może uporać się z takim pożywieniem jadanym jedynie sporadycznie, ale nie wtedy, gdy stanie się ono codziennym nawykiem.”

Muesli dr Birchera“Świeże, nie zepsute pokarmy roślinne, pochodzące ze zdrowej gleby, mają nieporównaną siłę pobudzającą zdrowie. To jest fakt, który został potwierdzony długotrwałym klinicznym doświadczeniem….Świeże, witalne, surowe jedzenie odnawia funkcje organizmu niezbędne do życia. Łagodzi i regeneruje systemy regulujące, w tym system gruczołów wydzielania wewnętrznego. Ten efekt nie może być osiągnięty w żaden inny sposób, a już szczególnie nie za pomocą lekarstw. Takie wyjściowe naturalne pożywienie, w którym nie nastąpiła jeszcze dewitallizacja ani skażenie, zachowuje naturalne, nie zubożone cenne właściwości pokarmu”….”Dla regeneracji sił witalnych zdrowego organizmu….wystarczy, jeżeli połowa codziennego pożywienia będzie składać się z jedzenia surowego.” (cytaty z książki)

Muesli dr Birchera

Czy to jest prawdziwe muesli (musli)?

Czytaliście kiedyś etykietę przedstawiającą skład muesli (musli) kupionego w sklepie? Nie kupuję takiego już od bardzo, bardzo dawna. Wpisałam więc w wyszukiwarkę hasło “musli” i wzięłam pod lupę pierwsze, jakie się wyświetliło, czyli “SANTE Musli tradycyjne 350g – mieszanka płatków zbożowych z owocami” (poniższe zdjęcie pochodzi ze strony Delikatesów Frisco, stamtąd też pochodzą cytowane opisy).

Muesli dr Birchera“Opis produktu: W związku z tym, że istnieje wiele rodzajów musli, niektórzy nie mogą się zdecydować w kwestii tego, które jest najlepsze. Dlatego też wybierając SANTE Musli tradycyjne warto sprawdzić jego skład, bo wówczas już na pierwszy rzut oka widać, że jest to doskonały wybór. Niektóre konkurencyjne produkty nie mają nawet w połowie tak porządnego składu jak ten produkt. Bierze się to z tego, że producent dołożył wszelkich starań, aby jego produkt był wyjątkowy na rynku i trzeba przyznać, że mu się to udało. Widać to między innymi po tym, jak dużą popularnością cieszy się wspomniane SANTE Musli tradycyjne i jak wiele osób się nimi zajada.”

Co zawiera SANTE Musli tradycyjne?

“Skład: płatki 63,5%: pszenne, pszenne ekstrudowane (mąka pszenna pełnoziarnista, kaszka kukurydziana, cukier, ekstrakt słodowy jęczmienny, sól), owsiane, kukurydziane ekstrudowane (kasza kukurydziana, cukier, sól), mieszanka owoców 20%: rodzynka, śliwka suszona 2,8% (śliwka, mąka ryżowa), jabłko suszone 2,8% (jabłko, regulator kwasowości: kwas cytrynowy), mąka pszenna, cukier trzcinowy, syrop glukozowy, tłuszcz roślinny, płatki kukurydziane (kukurydza, cukier, sól, ekstrakt słodowy jęczmienny, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), mąka kukurydziana, otręby pszenne, płatki kokosowe, sól morska, aromat, emulgator: lecytyna sojowa, przeciwutleniacz: mieszanina tokoferoli”

Tłustym drukiem wyróżniłam składniki, które absolutnie nie powinny się znaleźć w tzw. zdrowej żywności. To nie jest zdrowy pokarm, zupełnie nie spełnia wymagań stawianych żywności przez słynnego doktora ze szwajcarskiej kliniki. Cóż z tego, że mieszanka jest smaczna, że cieszy się dużą popularnością i że wiele osób się nią zajada? To produkt wysoko przetworzony, który bardzo oddalił się od prawdziwego, zdrowego muesli dr Birchera. Przykrywka “zdrowej żywności” tylko wprowadza konsumentów w błąd, gdy tymczasem przygotowanie naturalnego muesli (musli) jest dziecinnie proste!

Prawdziwe muesli dr Birchera

Żeby zrobić prawdziwe muesli dr Birchera (przez niektórych nazywane “musli dr Birchera”) będziemy potrzebować produktów widocznych na zdjęciu. Są to płatki owsiane zwykłe lub górskie (ale raczej nie błyskawiczne), woda do ich namoczenia, sok z cytryny. Mleko skondensowane słodzone, jabłka raczej kwaśne wraz ze skórką oraz mielone orzechy, najlepiej włoskie lub migdały.

Muesli dr BircheraDlaczego taki właśnie zestaw? Te składniki, podane w odpowiednich proporcjach, tworzą zaskakująco odświeżającą, smaczną i kompletną potrawę. Wszystkie składniki odżywcze są w niej obecne we właściwych proporcjach, smak jest idealnie harmonijny i nigdy się nie nudzi. I zapewniam Was – nie ma nic wspólnego ze sklepowym “musli” zalanym mlekiem.
“Jest regułą, że Muesli Birchera jada się na początku śniadania i posiłku wieczornego, zgodnie z podstawową zasadą Bircher-Bennera, że pierwszy głód należy zaspokajać świeżym, surowym jedzeniem, zanim zje się cokolwiek innego.” (cytat z książki).

Muesli dr BircheraDo przygotowania muesli dr Birchera zapraszam jutro, ale jeszcze dziś muszę zalać dla każdej osoby 1 płaską łyżkę płatków owsianych (lub – dla mających problemy z gryzieniem – 1 łyżkę deserową mąki owsianej) 3 łyżkami chłodnej wody, najlepiej filtrowanej. Nie będą gotowane! Mają moczyć się przez 12 godzin, mogą nawet lekko podfermentować.

Do dzieła, namocz płatki, zrób i Ty prawdziwe muesli dr Birchera i zjedz je zamiast tego cudaka ze sklepu! Jak dokładnie, krok po kroku przygotować muesli dr Birchera – przeczytasz tu.

Muesli dr Birchera – prawdziwy przepis 2

Tu zaś znajdziesz pomysł na muesli w wersji miksowanej, bo tak też można je przygotować 🙂

Owocowy koktajl z czarną porzeczką

owocowy koktajl z czarną porzeczką

Muesli dr Birchera

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *