Gluten – czy warto z niego rezygnować?

Dziś przytaczam ciekawy artykuł, którego głównym tematem jest gluten. Sama przez jakiś czas próbowałam diety bezglutenowej, naprawdę restrykcyjnie jej przestrzegałam przez nieco ponad 3 miesiące. Chciałam sprawdzić, jak wykluczenie glutenu, tak modne i polecane od kilku lat, wpłynie na mój organizm. Tylu ludzi mi ją polecało! Tak wiele osób twierdziło, że na diecie bez glutenu czują się znacznie lepiej! Musiałam więc spróbować. Dietę bezglutenową stosowałam latem, co było dla mnie wielkim ułatwieniem. Zjadałam olbrzymie ilości warzyw i owoców, trochę bezglutenowych kasz, odrobinę nabiału (głównie jajka i fermentowane produkty mleczne – maślankę, kefir, jogurt), zdrowe tłuszcze. W chwili słabości zdarzało mi się piec chleb bezglutenowy – kanapki dobrze sprawdzają się w pracy i podczas wyjazdów, zazwyczaj jednak radziłam sobie bez nich. I co z tego wynikło – zapytasz?gluten

Gluten i moja dieta bezglutenowa

Czułam się na tej diecie bardzo dobrze, ale nie jakoś odczuwalnie lepiej, niż przedtem. Nie znikły rozmaite moje drobne dolegliwości, nie schudłam ani grama, choć bardzo na to liczyłam. Z nastaniem jesieni stopniowo zwiększałam udział glutenu w mojej diecie i również tym razem nie spostrzegłam pogorszenia samopoczucia. Wysnułam z tego wniosek, że gluten jako taki jakoś szczególnie nie upośledza funkcjonowania mojego organizmu.gluten

Jednak po tym doświadczeniu przestałam kupować zwykłą pszenną mąkę. Raz na zawsze przerzuciłam się na mąkę orkiszową – co podkreślałam na blogu wielokrotnie. Pszenną mąkę zastąpiłam pełnoziarnistą i białą mąką orkiszową w każdym możliwym domowym wyrobie – od klusek, pierogów i naleśników zaczynając, na chlebie, pizzy i delikatnym biszkopcie kończąc. A ponieważ zdecydowanie rzadko kupuję gotowe produkty w sklepie, spożycie “zwykłej” pszenicy udało mi się ograniczyć do makaronu z pszenicy durum, od czasu do czasu bagietki, bułki lub rogala, a czasem innych wyrobów cukierniczo-piekarskich w rodzaju wafla czy andruta – tych rzeczy nie wypiekam sama. Do tego dochodzi okazjonalne jadanie poza domem. Bardzo często przyrządzam potrawy zupełnie bezglutenowe, a wszystko to razem zapewne przekłada się na niezłe samopoczucie i sprawny system odpornościowy.gluten

Co myślę na temat glutenu we współczesnej pszenicy

Jestem przekonana, że ciągłe, nieświadome, a czasem bezrefleksyjne spożywanie rozmaitych wyrobów ze zwykłej pszennej mąki (piszę “zwykłej”, choć nie uważam jej za normalną po przejściu rozmaitych przemian genetycznych w ostatnim czasie) może być przyczyną epidemii alergii i chorób autoimmunologicznych. Nie jestem lekarzem ani nawet biologiem, jednak zwielokrotniona ilość chromosomów we współczesnej pszenicy nie daje mi spokoju. To nie może być pokarm dobrze rozpoznawany przez nasze ciała. Jeszcze nie nauczyliśmy się go trawić i wchłaniać. Każdy ludzki organizm o nieco delikatniejszej konstrukcji będzie miał problem z rozpoznaniem pszenicy jako pokarmu, a od tego już tylko krok do alergii i rozmaitych chorób o nierozpoznanej przyczynie.gluten

Dlatego sądzę, że obecnie każdy powinien ograniczyć spożycie glutenu, a w każdym razie glutenu pod postacią “zwykłej” pszenicy – mąki tortowej, wrocławskiej, poznańskiej, luksusowej, krupczatki. Gotowych dań do odgrzania. Wszelkich wyrobów cukierniczych. Warto, naprawdę! Bo w fabryce czy nawet lokalnej piekarni i cukierni nikt nie przygotuje dla nas wypieków z mąki orkiszowej – używają najtańszej mąki pszennej.

To tyle z moich osobistych doświadczeń i wniosków, a teraz przejdźmy do cytowanego artykułu.

Szanowny Czytelniku,

gdy widzisz łany zboża na skraju drogi, czy potrafisz rozpoznać, jaki gatunek pszenicy na nim rośnie? Pszenica zwyczajna, pszenica orkisz czy może pszenica kamut?

Jeśli tak, to Cię podziwiam!

Termin „pszenica”, którego potocznie używa się na określenie zboża będącego głównym składnikiem żywności (chleb, mąka, wypieki, makaron), w rzeczywistości jest bardzo ogólne. Termin ten zawiera w sobie bowiem dziesiątki różnych jej gatunków. Orkisz, pszenica zwyczajna i kamut to różne gatunki pszenicy, tak samo jak burgund i bordeaux to różne gatunki wina.gluten

Odnaleźć się wśród różnych gatunków pszenicy

Wszystkie gatunki pszenicy mają wspólnego przodka: dziką pszenicę. Została ona oswojona przez ludzi jeszcze w epoce neolitu, nieco ponad 10000 lat temu. Następnie skrzyżowano ją z innymi roślinami i otrzymano pszenice płaskurkę, prehistoryczną odmianę zboża, o wysokiej zawartości skrobi. Różne gatunki tego zboża zostały wyselekcjonowane, aby otrzymać pszenicę durum, wykorzystywaną później do produkcji makaronów i kuskusu. Jeszcze innym gatunkiem pszenicy powstałej z mutacji płaskurki jest kamut. Kiedy w Biblii mówi się o tym, jak faraon napełniał swe spichlerze pszenicą, to właśnie o tych gatunkach pszenicy mowa.gluten

Następnie płaskurka została ponownie skrzyżowana z inną rośliną zielną (tzn. z rośliną o miękkiej, niezdrewniałej łodydze), aby otrzymać pszenicę zwyczajną oraz orkisz. Ludzie często myślą, że orkisz jest bardzo starym gatunkiem pszenicy, a niesłusznie! W rzeczywistości jest jednym z najmłodszych. Pomyłka wynika z faktu, że pszenica samopsza, która jest jednym z przodków współczesnej pszenicy, jest także często nazywana małym orkiszem (podczas gdy jedno z drugim nie ma nic wspólnego, gdyż mały orkisz to po prostu udomowiona i zmodyfikowana pszenica samopsza). Orkisz jest zatem, podobnie jak pszenica zwyczajna, współczesnym gatunkiem pszenicy, wielokrotnie krzyżowanym i bogatym w gluten. Oznacza to co prawda, że ciasto zrobione na jego bazie dobrze wyrasta, ale to oznacza również, że jeśli chcesz wykluczyć z diety gluten, to nie powinieneś jeść orkiszu.gluten

Nowe gatunki pszenicy

Ale historia pszenicy na tym się nie kończy. W latach 50. i 60. ubiegłego wieku w laboratoriach wyhodowano nowe, wysokowydajne odmiany pszenicyChoć wydaje się to niewiarygodne, obecne gatunki pszenicy zawierają 42 chromosomy, podczas gdy jej protoplasta – pszenica samopsza –zawierała ich tylko 14! Jak wyjaśnia znakomity Julien Venesson w swojej książce „Gluten, comment le blémoderne nous intoxique” (której tytuł można tłumaczyć następująco: Gluten – w jaki sposób truje nas nowoczesna pszenica), pszenica jest zmutowanym zbożem, a jej spożycie niesie za sobą nieoczekiwane i niepokojące konsekwencje – nie tylko dla naszego zdrowia, ale i dla środowiska.gluten

Współczesna pszenica torturuje Twoje jelito cienkie

Współczesna pszenica, wielokrotnie krzyżowana i modyfikowana genetycznie, zawiera niezliczoną ilość nowych białek, z których wiele nie podlega trawieniu przez człowieka. Ale to nie wszystko. Białka nietrawione przez organizm ludzki u osób genetycznie predysponowanych wywołują stan zapalny w jelitach, będący prawdziwą torturą. Stwierdza się wówczas nietolerancję glutenu – chorobę zwaną celiakią, która dotyka 1% ludzkości. I tu kończy się oficjalna dyskusja, ponieważ wiele ostatnich badań naukowych wykazało, że w rzeczywistości gluten zawarty we współczesnej pszenicy jest szkodliwy dla wszystkich, łącznie z osobami, które nie mają nietolerancji.gluten

Pszenica szkodliwa dla wszystkich

Badania amerykańskich naukowców dowiodły, że pszenica jest szkodliwa dla wszystkich. Dopiero co opublikowana praca jest owocem współpracy naukowców ze Szpitala Ogólnego w Massachusetts, z Uniwersytetu Johna Hopkinsa i z Uniwersytetu Medycznego w Maryland. Naukowcy badali skutki spożycia glutenu w trzech grupach: u chorych na celiakię, u osób źle tolerujących/wrażliwych na gluten i u zdrowych wolontariuszy. Wynik: we wszystkich przypadkach konsumpcja pszenicy zaburzyła wydzielanie hormonu zwanego zonuliną, a w efekcie znacznie zwiększyła przepuszczalność jelit. A skutki tych zaburzeń mogą być straszne.gluten

Upośledzenie wchłaniania istotnych dla zdrowia substancji odżywczych nie jest jedynym niepożądanym skutkiem. Nieszczelne jelito może wpuścić do krwioobiegu pewne białka, które zadziałają na nasz organizm niczym mali terroryści, wywołując choroby autoimmunologiczne i zwiększając ryzyko zachorowalności na raka. Najbardziej znane frakcje tych białek to prolaminy i gluteliny. Tworzą one w Twoim organizmie prawdziwą zorganizowaną bandę przestępczą terroryzującą wszystko wokół. Szerokiej publiczności znane są pod nazwą gluten. Gluten powstaje z połączenia prolamin i glutelin. Nie jest substancją występującą samoczynnie.gluten

Obecnie coraz częściej przyznaje się oficjalnie, że spożycie glutenu jest niebezpieczne, choć skutki te były długo bagatelizowane przez władze medyczne. Coraz więcej osób źle toleruje gluten, a to objawia się bardzo różnymi symptomami. Poczynając od biegunki i wzdęć, poprzez depresję i bóle stawów, aż po wszelkiego rodzaju choroby. Stąd też zaskakujące efekty diety bezglutenowej, która może nie tylko rozwiązać problemy trawienne, ale poprawić nastrój, dodać energii, zmniejszyć podatność na infekcje.gluten

Jakie są pozytywne efekty diety bezglutenowej?

Jeżeli nie dotyczą Cię żadne z wyżej wymienionych objawów, weź pod uwagę fakt, że dieta bezglutenowa jest prostym i skutecznym sposobem na zachowanie zdrowia jelit i ograniczenie występowania chorób przewlekłych i nieuleczalnych, takich jak choroby układu autoimmunologicznego.gluten

W badaniu, w którym wzięli udział zdrowi, dorośli ochotnicy, wykazano znaczny spadek produkcji białek zwanych cytokinami, działających prozapalnie, na skutek diety bezglutenowej. A przecież stany zapalne to bardzo ważny czynnik wywołujący choroby kardiologiczne, nowotworowe, depresję i wiele innych. Jest więc prawdopodobne, że dieta bezglutenowa lub o ograniczonej zawartości glutenu, mogłaby mieć także istotny korzystny wpływ na nasze zdrowie. Dlaczego więc nie spróbować?gluten

Zdrowia życzę,
Jean-Marc Dupuis

Źródło: https://www.pocztazdrowia.pl/artykuly/czy-rezygnowac-z-glutenu-jesli-jestem-zdrow

Powiązane wpisy

7 thoughts on “Gluten – czy warto z niego rezygnować?

  1. Czy dieta bezglutenowa to sposób prosty? Hmm nie sądzę, ograniczyć gluten – jeszcze da radę- ale wyłączyć całkowicie z diety, dla mnie byłoby to spore utrudnienie w życiu biorąc pod uwagę np cenę tej “zdrowszej” żywności i to że bezglutenowa żywność, makarony czy chleb smakują jak dla mnie niezbyt kusząco, ale artykuł ciekawy ?

    1. Masz rację, unikanie glutenu jest w naszych warunkach bardzo trudne, choć da się to zrobić. Zawsze jednak warto rozważyć, czy to jest naprawdę konieczne. Myślę, że dieta bezglutenowa stała się ostatnio po prostu modna. Ale to jest o tyle dobre, że ludzie, którzy naprawdę muszą wykluczyć gluten z pożywienia – mają teraz trochę łatwiejsze życie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *