Taka mikstura zdrowotna już dawno pojawiła się na blogu Agnieszki Maciąg, ja trafiłam na ten przepis całkiem niedawno. I zainspirował mnie od razu. Po pierwsze – wszystkie składniki są obecne w domu, więc mogę natychmiast zrobić sobie taki rarytas. Po drugie – mam głębokie przekonanie graniczące z pewnością, że wszystkie użyte w miksturze składniki są bardzo, bardzo zdrowe. A gdy wyobraziłam sobie smak, czym prędzej postanowiłam miksturę przygotować.
Mikstura zdrowotna – składniki
Olej lniany – w ponad 90% składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 i omega-9, które są niezbędne dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Decydującą rolę odgrywa wysoka obecność niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), w szczególności omega-3. Niedostatek kwasów omega-3 w codziennej diecie może doprowadzić do spadku odporności, chorób serca oraz nowotworowych, bólów mięśni, choroby Alzheimera, oraz chorób związanych z motoryką jelit. Dodatkową zaletą oleju lnianego jest fakt, że to nasz, polski, lokalny olej – nie musimy go importować z dalekich krajów. Zadbajmy tylko o to, by był naprawdę tłoczony na zimno i przechowywany w lodówce. Warto go więc kupować z zaufanego źródła.
Miód pszczeli – jest sprawdzonym środkiem stosowanym w profilaktyce i terapii przeziębień, ma działanie odkażające i podnoszące odporność.
Sok cytrynowy, oczywiście świeżo wyciśnięty, najlepiej z ekologicznych cytryn – picie soku z cytryny zaleca się w przeziębieniach i grypie, gdyż zawarte w cytrynie polifenole i witamina C wspomagają układ odpornościowy. Codzienne spożywanie świeżo wyciśniętego soku z cytryny wpływa również korzystnie na stan skóry i ogólnie wszystkich tkanek organizmu, wzmacnia bowiem syntezę kolagenu, który nadaje ciału odporność mechaniczną i magazynuje wodę, stanowi też swoistą siatkę, strukturę, na której opierają się wszystkie inne tkanki ciała.
Czosnek – o jego silnym działaniu antybakteryjnym i przeciwwirusowym nie muszę chyba nikogo przekonywać. Poza tym ma spory potencjał obniżania ciśnienia tętniczego. Produkt niemalże cudowny, zdecydowanie warty systematycznego spożywania. Najlepiej na surowo. O zdrowotnych zaletach czosnku można przeczytać np. tutaj (klik).
Mikstura zdrowotna – zastosowanie
Cudowna mikstura jest starą recepturą wzmacniającą organizm oraz chroniącą serce i układ krwionośny np. przed miażdżycą. Olej lniany, miód, cytryna i dużo czosnku to remedium na wiele chorób. Tą miksturą można z powodzeniem leczyć i wzmacniać całą rodzinę, nawet małe dzieci. Warto ją zawsze mieć w lodówce. Podkreślam – w lodówce, bo olej lniany i mikstury z niego sporządzone muszą być przechowywane w warunkach chłodniczych.
Jako lek miksturę przyjmuje się kilka razy dzienne (3 lub 4 łyżki w ciągu całego dnia). Jest jednak doskonała w smaku, choć dość pikantna za sprawą czosnku. Można więc jej używać po prostu jako dressingu do wielu potraw przyrządzanych na zimno – sałat, warzyw, a nawet ryb. Niektórzy używają mieszanki jako marynaty do delikatnego mięsa – uzupełniając skład solą lub sosem sojowym oraz wybranymi ziołami. Warto jednak pamiętać o tym, że olej lniany zachowuje swoje zdrowotne właściwości tylko spożywany na zimno, dlatego jednak lepiej używać mikstury głównie jako zimnego sosu.
Skład i wykonanie mikstury:
- 1/2 litra oleju lnianego tłoczonego na zimno
- 1/2 litra jasnego miodu płynnego, raczej delikatnego w smaku
- sok wyciśnięty z 5 cytryn (skórki koniecznie zostaw sobie na ocet!) – zazwyczaj jest to około szklanki soku
- ząbki z 5 główek czosnku – obrane i drobno posiekane
Wykonanie:
Wszystkie składniki połącz ze sobą przy pomocy miksera lub blendera (ja użyłam mojego speedcooka). Gotową miksturę przelej do dużej, najlepiej szklanej butelki i przechowuj w lodówce. Z podanej proporcji otrzymasz około 1,5 litra gotowej mikstury.
Uwaga! Na blogu znajdziesz również inny przepis na rewelacyjny dla zdrowia i odporności specyfik, który warto zrobić zwłaszcza teraz, jesienią. Mam na myśli oczywiście oxymel.
A tu znajdziesz pierwszy wpis z całej serii o miksturze oczyszczającej przewód pokarmowy i stopniowo przywracającej zdrowie całemu ciału:
Na zdrowie i smacznego!
czy można olej lniany zastąpić olejem rydzowym z lnianki?
Tak, można 🙂
Jak długo można przechowywać taka miksture w lodówce?
Przynajmniej tak długo, jak wskazuje to data przydatności oleju, a w praktyce nawet nieco dłużej. Miód i czosnek działają bakteriobójczo i przedłużają trwałość mikstury.