Szybka zupa z cukinii

Skoro szybka zupa z cukinii, to i szybki, krótki wpis. Bez zbędnych opowieści, bez wydziwiania. Taką zupę jadamy przez cały sezon cukinii obficie owocującej w ogrodzie. Bo z cukinią jest tak, że jak zasiejesz za mało – to krzaczki się męczą, słabo owocują, cukinie niejednokrotnie gniją już na krzaku. Ale jak tylko zasiejesz więcej – co i rusz masz wysyp mniejszych i większych owoców. Rozdajesz je wszystkim chętnym, na prawo i na lewo – rodzina, znajomi, sąsiedzi, przyjaciele, a nawet zupełnie obcy ludzie – na przykład przechodzący obok naszej bramy w celu odbycia spaceru po lesie. Obdarowujemy wszystkich chętnych. Warunek jest jeden – muszą być naprawdę chętni! Bo my nie bierzemy za nasze cukinie pieniędzy, ale są to warzywa zdrowe, ekologiczne, wyhodowane z miłością i kosztem sporego nakładu pracy – więc nie chcemy, by trafiły w ręce kogoś, kto ich nie doceni. I je zmarnuje, wyrzuci – bo brak mu pomysłu na przyrządzenie. O nie!

szybka zupa z cukinii

Szybka zupa z cukinii – idealny przepis na lato

Zupa z cukinii jest doskonałym pomysłem na letni i jesienny obiad. Jeśli nie musisz koniecznie mieć mięsa na talerzu, by się najeść – wystarczy cukinia, bulion warzywny lub drobiowy, cebula, czosnek, oliwa, masło i grzanki. To jest wariant podstawowy, który gotujemy najczęściej. Jednak nie jest to zupa krem! Czasem dodajemy pół kubka śmietanki kremówki (30%), a czasem topiony serek. Dodatek sera typu parmezan (tarty oczywiście) też dobrze się sprawdza. Z makaronem i innymi dodatkami jeszcze tej zupy nie jadłam, ale nie wykluczam, że może kiedyś spróbuję 🙂

szybka zupa z cukinii

Szybka zupa z cukinii – skład

  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 4 malutkie lub 2 średnie cukinie, koniecznie młode – z miękką skórką, utarte na dużych oczkach tarki
  • łyżka masła + łyżka oliwy (lub tylko sama oliwa, wtedy 2 łyżki)
  • 2 ząbki czosnku, obrane z łusek
  • 1 litr wywaru warzywnego (możesz tu użyć bulionu z obierek lub wody i koncentratu bulionowego w paście) albo drobiowego
  • sól i pieprz do smaku
  • podpieczony chleb tostowy albo grzanki podsmażone na maśle do podania
  • opcjonalnie – 100 ml śmietanki kremówki (30%) albo pół kostki kremowego topionego serka (50 g) – z tymi dodatkami szybka zupa z cukinii smakuje szczególnie gładko i aksamitnie

szybka zupa z cukinii

Wykonanie zupy

  1. W dużym garnku rozgrzej masło i oliwę. Podsmaż na tłuszczu drobno posiekaną cebulę (na lekko złoto).
  2. Dodaj utartą cukinię i rozgniecione ząbki czosnku. Smaż, mieszając, przez kilka minut – aż jarzyny zmiękną.szybka zupa z cukinii
  3. Do garnka z warzywami wlej wrzący wywar warzywny lub bulion drobiowy. Zagotuj, zmniejsz płomień kuchenki i gotuj na małym ogniu bez przykrycia przez 10 minut.
  4. W międzyczasie przygotuj kromki białego chleba, opiekając je w tosterze. Albo podsmaż na patelni pokrojone w kostkę grzanki na dodatkowym rozgrzanym maśle klarowanym.
  5. Zupę przypraw pieprzem i solą. Możesz ją opcjonalnie zabielić śmietanką 30% albo zagęścić serkiem topionym – zyskasz wtedy wyjątkowo aksamitny smak.

szybka zupa z cukinii

Tym razem zjedliśmy zupkę z grzankami i rozsmarowanym na nich konfitowanym czosnkiem (przepis na czosnek znajdziesz tutaj) – po prostu niebiański obiad! Dzisiejsza zupa z cukinii to jedna z najszybszych potraw, jakie znam. Porcja jest wystarczająca dla 2 bardzo głodnych lub 3-4 przeciętnie głodnych osób. Smakuje wyśmienicie, wymaga minimum pracy, składa się z sezonowych produktów. Czego chcieć więcej? Smacznego!

szybka zupa z cukinii

Inne pomysły na wykorzystanie cukinii znajdziesz tutaj – PRZEPISY Z CUKINIĄ.

szybka zupa z cukinii

4 thoughts on “Szybka zupa z cukinii

  1. No proszę a ja zawsze miksuję. Fajny pomysł ze starciem. U mnie też taka prosta pojawia się najczęściej w sezonie cukiniowym, który zwykle oznacza klęskę urodzaju. Rozdaję w pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *