Sodowe mydło lniane

Postanowiłam podzielić się z Tobą moją sprawdzoną recepturą na sodowe mydło lniane. To jest skromne, beżowe, nie zapachnione żadnym aromatem, hypoalergiczne i wspaniale odżywcze mydełko. Nie może pochwalić się wyglądem ani pięknym zapachem, ale w zamian oferuje naprawdę wyjątkowe walory pielęgnujące. Jeśli umyjesz dłonie, twarz lub ciało tym niepozornym mydłem o zapachu oleju lnianego, możesz zapomnieć o intensywnym odżywianiu skóry rozmaitymi balsamami czy tłustymi kremami. Twarz wystarczy przetrzeć lub spryskać jakimś fajnym tonikiem (na przykład takim lub takim) i potraktować lekkim kremem nawilżającym. Przepis na taki krem podam wkrótce.sodowe mydło lniane

Reszta ciała nie potrzebuje nawet tego – skóra po kąpieli nie jest wysuszona, jak po użyciu konwencjonalnych sklepowych płynów pod natrysk czy do wanny. Nie wymaga dodatkowego nawilżania, jednak tę obserwację poczyniłam tylko na sobie i własnym mężu. Może się zdarzyć, że wyjątkowo sucha skóra będzie jednak potrzebowała jakiegoś masełka do ciała, choć to mało prawdopodobne. Bowiem użyty w mydle olej lniany jest bardzo odżywczy dla skóry, a sodowe mydło lniane nie wysusza.sodowe mydło lniane

Dobroczynny olej lniany

O tym, że dobry, tłoczony na zimno olej lniany stanowi doskonałe źródło NNKT (czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych), a zwłaszcza kwasów tłuszczowych Omega-3 wie już chyba każdy. A przynajmniej wie o tym każda osoba interesująca się zdrowym odżywianiem. Jednak niewielu ludzi zna walory pielęgnacyjne i kosmetyczne oleju lnianego, a są one naprawdę nie do pogardzenia!

Olej lniany należy do grupy olejów tłustych schnących. Otrzymuje się go w procesie mechanicznego tłoczenia na zimno z siemienia lnianego, czyli małych, brązowych nasion lnu zwyczajnego.siemię lniane

Olej musi być tłoczony w niskiej temperaturze, nierafinowany – wyjątkowy tłuszcz, który wszechstronnie korzystnie oddziałuje na zdrowie. Jest bardzo bogatym źródłem kwasu alfa-linolenowego (ALA), należącego do grupy kwasów tłuszczowych omega-3. Szczegółowo piszę o tym niżej.

O dobroczynnym mydle lnianym wspominałam już na blogu, ale było to mydło potasowe (sapo kalinus) ze sporym przetłuszczeniem (recepturę znajdziesz tutaj) lub bez nadwyżkowego tłuszczu – jako rewelacyjne mydło gospodarcze. Mydła te mają postać gęstej pasty.gospodarcze mydło lniane

Olej lniany – zastosowanie kosmetyczne

Szczególnie dobrze olej lniany oddziałuje na cerę tłustą, pękającą, skłonną do podrażnień i zapaleń. Zastosowany na skórę ma działanie przeciwzapalne, rozmiękczające, przeciwświądowe. Pobudza procesy regeneracji zarówno naskórka, jak i skóry właściwej, rozmiękcza strupy, przyśpiesza gojenie owrzodzeń, oparzeń, odleżyn, czyraków i ropni. Zapobiega tworzeniu się zaskórników. Znakomity do pielęgnacji warg. Okłady z ciepłego oleju lnianego polecane są na duże i bolesne zmiany trądzikowe.olej lniany

Olej lniany stosowany zewnętrznie wykazuje również działanie łagodzące, udrażnia gruczoły łojowe, pomaga zahamować rozwój bakterii. To między innymi dlatego sodowe mydło lniane tak dobrze i kojąco wpływa na skórę.

Olej z lnu bywa też stosowany pomocniczo w trądziku, łojotoku i zmianach zaskórnikowych. Ludzka skóra toleruje go bardzo dobrze – olej efektywnie natłuszcza ją i nawilża, nadaje miękkość i elastyczność. Łagodzi objawy suchych egzem.sodowe mydło lniane

Olej lniany i NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe)

Olej lniany w ponad 90% składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-9, które są niezbędne dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Decydującą rolę odgrywa wysoka obecność kwasów omega-3, w szczególności kwasu alfa-linolenowego (ALA). Jest to tzw. witamina F, w przypadku skóry niezbędna do procesów regeneracji i uzyskania właściwej elastyczności. Olej lniany zastosowany na skórę normalizuje jej czynności i nadaje odporność na niekorzystne czynniki zewnętrzne. Poprawia zdolność ziarninowania i szybkiej regeneracji naskórka, działa również kojąco, nawilżająco i przeciwzapalnie. Olej lniany pomoże uspokoić skórę i złagodzić stan zapalny, zmniejszyć obrzęk i zaczerwienienie, a także poprawić ogólny stan zdrowia skóry. Przyczyni się do prawidłowego wzrostu włosów (działa na nie rewitalizująco). Podobnie jego odżywcze i lecznicze właściwości mogą być pomocne w przypadku problemów z paznokciami.olej lniany

Z uwagi na wysoką zawartość kwasów omega-3 olej lniany jest znacznie mniej odporny na utlenianie, niż inne oleje. Gdyby olej lniany przegrzać w momencie tłoczenia lub gdyby zawierał dużą ilość stałych zanieczyszczeń – proces jełczenia nastąpiłby bardzo szybko. Dlatego jest tak ważne, by olej był tłoczony w niskiej temperaturze! Dodatkowo może pomóc przechowywanie w lodówce, co jednak w przypadku oleju używanego w celach kosmetycznych nie zawsze jest możliwe do zrealizowania.

mydło lniane z woskiem

Tutaj (klik) znajdziesz inny przepis na mydło sodowe z olejem lnianym (a także z doskonałym olejem rydzowym, miodem i woskiem pszczelim). Zachęcam do własnoręcznego wykonania, bo jest po prostu wspaniałe! A dziś przedstawiam inne mydełko, którego najważniejszym (choć nie jedynym) składnikiem jest tłoczony na zimno olej lniany. To on daje mydłu kolor, zapach i wyjątkowe walory pielęgnacyjne.sodowe mydło lniane

Sodowe mydło lniane – skład

Gotowe mydełko charakteryzuje się przetłuszczeniem na poziomie 4%, co wystarcza w zupełności. Jak wspomniałam na samym początku – umyta nim skóra nie wymaga dodatkowego nawilżania czy natłuszczania. Balsam po kąpieli staje się zupełnie zbędnym gadżetem! Z podanych proporcji wychodzi sporo masy, to duża porcja. Mydło zostało wylane do drewnianej formy prostopadłościennej i później krojone w kostki z bloku. Robiłam je dość dawno i nie pamiętam, ile kostek udało się z tej porcji wykroić, ale myślę, że około 15-16 sztuk. Do dzieła!sodowe mydło lniane

Tłuszcze:

*Uwaga, olej z lnianki można w całości zastąpić olejem lnianym – w tym wypadku należy użyć 560 g oleju lnianego.

Ług:

  • woda destylowana lub demineralizowana 480 g (wodę można zastąpić dowolnym naparem/wywarem ziołowym albo odcedzonym wywarem z siemienia lnianego)
  • wodorotlenek sodu czysty lub czda (NaOH) 229 g (do kupienia tutaj)

sodowe mydło lniane

Mydło lniane – przygotowanie

Wszystkie środki bezpieczeństwa związane z wytwarzaniem mydła w domu jak i proces jego przygotowania opisałam dokładnie tutaj – przeczytaj koniecznie!

Sodowe mydło lniane – oprócz oleju lnianego – zawiera w sobie także bardzo lubiany i niezwykle wartościowy olej rydzowy (z lnianki). Swoje wybitne pielęgnacyjne właściwości dokłada tu też masło kakaowe, które wydaje się być dość drogim składnikiem, ale jego twardość doskonale wpływa na konsystencję mydła. Nie warto zastępować masła kakaowego innym twardym tłuszczem, bo mydełko może zacząć się “rozjeżdżać” w mydelniczce, a poza tym – należałoby ponownie wyliczyć proporcję potrzebnego NaOH. To jest mydło luksusowe i choć nie pachnie różami, tylko olejem lnianym – prawdziwi koneserzy docenią jego wartość. Sporo oszczędności daje tu brak olejków eterycznych, które w każdym mydle są jednym z najdroższych składników. Więc w sumie cenowo nie wypada aż tak źle.sodowe mydło lniane

10 thoughts on “Sodowe mydło lniane

    1. Tak, jeśli reszta receptury pozostanie niezmieniona, to zamiast lnianki możesz użyć oleju lnianego. Właściwości mydła będą podobne.

  1. Ja jestem pod ogromnym wrażeniem Twoich umiejętności i eko-porad, które tutaj prezentujesz Hajduczku 🙂 Nie mam ani ciut umiejętności w tym zakresie, ale także zakupiłabym takie mydełko. Pozdrawiam ciepło Pola 🙂

  2. Witam, zabieram się właśnie za kompletowanie ingrediencji I osprzętu, na początku chciałbym zrobić mydło dla moich pociech ogólnie delikatne rodzinne, ( jakies problemy skórne egzemy , jestesmy jeszcze przed testami a ilość nietrafionych płynów I mazideł…) tony. Mam pytanie odnośnie obliczania tzw przetłuszczania jak rozumiem jest to naddatek nie uległy zmydleniu , jak ten temat ugryźć ? w moim przypadku będzie to myślę mydło potasowe. Czy jest szansa na zakup jakiejś próbki ?
    Pozdrawiam

    1. Mydło potasowe jest bardzo dobrym wyborem, zwłaszcza, jeśli występuje jakieś podrażnienie skóry. Tzw. przetłuszczenie to właśnie naddatek tłuszczu, który nie uległ zmydleniu. Moje doświadczenie pokazuje, że każde przetłuszczenie (bez względu na użyty tłuszcz, choć oczywiście staram się używać najlepszych tłuszczów) zawsze pozytywnie oddziałuje na skórę. Także na tę wrażliwą.
      Mydło potasowe jest o tyle fajne, że nawet, jeśli zrobi się je bez przetłuszczenia – łatwo można je wzbogacić o dodatek dobrego tłuszczu (no może z wyjątkiem kokosowego gospodarczego, które jest dość zwarte i trudno dodać do niego cokolwiek). Mydło potasowe zazwyczaj ma postać pasty, do której dość łatwo można “wkręcić” dodatkowy olej, np. konopny (świetny olej dla skóry, polecam gorąco!)

      Jeśli zamierzasz skompletować ingrediencje w naszym sklepie – warto dorzucić do koszyka mydło gospodarcze rzepakowe albo lniane – z nimi łatwo robi się eksperymenty. Jeśli akurat będę miała gotowe mydło lniane z przetłuszczeniem 10% (https://www.hajduczeknaturalnie.pl/sapo-kalinus-mydlo-potasowe-lniane/), to chętnie dorzucę próbkę do Twoich zakupów – tylko proszę wspomnieć o tym w uwagach do zamówienia w sklepie.

  3. Dzień dobry, a jakie pH powinno mieć mydło, aby było jak najbardziej przyjazne dla skóry? Neutralne 7 czy poniżej? Jak długo powinnam czekać na taki efekt?
    Dziękuję i pozdrawiam,
    Zosia

    1. Prawidłowe pH mydła powinno oscylować pomiędzy 7 a 9, w porywach nawet do 9,5. Kwaśniejszego nie da się uzyskać metodami tradycyjnego zmydlania. Mydło zawsze ma odczyn zasadowy. Ale takie około 9 już jest bezpieczne, a 8 – uznawane za łagodne dla skóry. Im bliżej magicznej siódemki, tym lepiej 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *