Sałatka z kapusty na zimę

Moja sałatka z kapusty na zimę powstała… zamiast gołąbków! Tak, tak – albowiem stało się, że jakiś czas temu kupiłam kapustę na gołąbki. Dużą białą kapustę kupiłam! I leżała ta kapusta przez ponad tydzień, czekając na moje gołąbkowe natchnienie, które nie nadeszło, bo miałam wiele innych zajęć. W sposób szczególny zajmowało mnie przetwarzanie góry malin, o czym postaram się napisać wkrótce. Tak sobie dłubałam po nocach, a tymczasem kapusta czekała i nie doczekała się gołąbków, bo już zaraz mieliśmy wyjechać na Festiwal Mydła i Dzikiej Kosmetyki. Czyli na ważną imprezę branżową. No ale nie mogłam przecież pozwolić, by pod naszą nieobecność kapusta się zepsuła – i takim sposobem powstała pyszna sałatka z kapusty na zimę.

sałatka z kapusty na zimę

Skąd wiem, że pyszna, skoro na zimę? Ano stąd, że sporą porcję zjedliśmy do obiadu, jako smaczny dodatek do grzybowych kotletów „schabowych”, czyli panierowanych czubajek. Resztę sałatki zamknęłam w słoikach.

panierowane czubajki kaniekanie panierowane

Sałatka z kapusty na zimę – skład:

Warzywa (waga przed obraniem):

  • 2,5 kg białej kapusty
  • pół kg cebuli
  • 0,5 kg marchewki
  • 0,5 kg papryki czerwonej
  • sól kamienna niejodowana

Zalewa:

  • 1/2 szklanki octu jabłkowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • pół łyżeczki świeżo mielonego kolorowego pieprzu (jeśli nie masz kolorowego – użyj czarnego)

Przygotowanie sałatki

  1. Kapustę poszatkuj i posyp 2 płaskimi łyżkami soli. Zostaw ją na 2-3 godziny pod ściereczką, żeby puściła sok, który może mieć gorzkawy posmak (nie zawsze tak bywa, ale zdarza się). Po tym czasie wyciśnij kapustę i przełóż do dużego garnka.biała kapusta
  2. Dodaj poszatkowaną w piórka cebulę oraz pokrojoną w paski paprykę.
  3. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce (duże oczka) i dorzuć do pozostałych warzyw. Wymieszaj wszystko dłonią.
  4. Z podanych składników zagotuj zalewę – najpierw ocet zagotuj z cukrem, a gdy ten się rozpuści – dodaj olej i świeżo mielony pieprz.sałatka z kapusty na zimę
  5. Zagotuj ponownie i gorącą zalewę wlej do wcześniej przygotowanych warzyw. Wymieszaj.zalewa do sałatki z kapusty
  6. Tak przygotowane warzywa zostaw pod przykryciem na 2-3 godziny. Następnie podduś wszystko w garnku pod pokrywką przez około 15-20 minut (chodzi o to, żeby kapusta trochę zmiękła).sałatka z kapusty na zimę
  7. Sałatkę lekko wystudź i podaj do obiadu, a resztę przełóż do słoików i zakręć.sałatka z kapusty do obiadu
  8. Słoiki o pojemności około 500 ml pasteryzuj przez 20 minut od momentu zagotowania wody w kociołku, większe (litrowe) trzeba pasteryzować dłużej – jakieś 30-40 minut.

sałatka z kapusty na zimę

Gotowa sałatka z kapusty na zimę podana do obiadu bardzo nam smakowała. Mam nadzieję, że po pasteryzacji i przechowywaniu w spiżarni nie straci zbyt wiele uroku i że po otwarciu słoika będzie równie pyszna. Zimą można podać ją na zimno – jako sałatkę, ale po podgrzaniu też powinna być smaczna. Wyobrażam sobie, że sprawdzi się też jako fajny dodatek do zimowej zupy wieloskładnikowej. A więc – smacznego!

Edycja po otwarciu słoika – to jest bardzo smaczna sałatka do obiadu, więc gorąco polecam jej wykonanie na zimę! Ja zamierzam co roku przygotować przynajmniej jedną porcję.

sałatka z kapusty do obiadu

PS. Zapraszam też po inne przepisy na pyszne sałatki do słoików!

Pyszna cukinia

Papryka w musie jabłkowym

Sałatka z cukinii na zimę

Cukinia z papryką do słoików i jako surówka do obiadu

Cukinia w oliwie

Ogórki po cygańsku

Zimowa sałatka z buraków z papryką

Sałatka z papryki i pieczarek na zimę

Sałatka ogórkowa nie tylko do słoika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *