Ocet winny z forsycji

Czy umiesz zrobić ocet winny z forsycji? Czy w ogóle wiesz, że da się to zrobić? Ocet z forsycji jest wspaniałym produktem, którym możesz przyprawić wszystko, co tylko zechcesz. Jak każdy naturalny ocet jest bardzo zdrowy, warto więc wiedzieć, jak się go robi!

ocet winny z forsycji

Zrywajcie forsycję, jeszcze kwitnie, ale już niedługo!

Gdy ostatnio przygotowywałam herbatkę z kwiatka forsycji i z jej gałązek (klik), zastanawiałam się, jak zakonserwować patyki na zimę. Przyszedł mi do głowy ocet, bo przecież ocet jest dobry na wszystko. Dlaczego więc nie miałby to być ocet winny z forsycji?

Zebrane dziś kwiatki suszą się na zimową rutynową herbatkę. Z części – widocznej jeszcze w koszyku – zrobię nalewkę forsycjową (wg dr H. Różańskiego, na którą przepis podała Aga).
Nastawiłam też ocet z forsycji – z młodych gałązek wraz z kwiatkami. Mam nadzieję, że wyjdzie pyszny i będzie miał dobry wpływ na zdrowie. Jak robię ocet z forsycji?

ocet winny z forsycji

Jak zrobić ocet winny z forsycji?

Och, dość zwyczajnie: zebrać z dala od ulicy dużo gałązek z kwiatkami, nie myć przed dalszą obróbką. Trochę rozdrobnić (pokroić nożem, drobno połamać), wsypać do słoja odpowiedniej wielkości tak, żeby surowiec wypełnił go do połowy. Na mój 3-litrowy “słoiczek” wzięłam 2,5 litra letniej, przefiltrowanej wody, może też być zwykła przegotowana i ostudzona. Rozpuściłam w niej 10 pełnych łyżek cukru i tym lekkim syropem zalałam forsycję. Dodałam jeszcze około 1/2 szklanki żywego, pracującego octu jabłkowego, żeby mój ocet z kwiatków miał lepszy start. Zaszczepienie bakteriami z żywego octu działa niezawodnie! Dorzuciłam dla pewności jedno jabłko pokrojone, ze skórką oczywiście. Słoik przykryłam ręcznikiem papierowym umocowanym gumką. Można przykryć gazą lub jakąś tkaniną, ważne, żeby do octu nie dostały się muszki, ale żeby miał dostęp powietrza. Teraz odstawię go w ciepłe, spokojne miejsce. Codziennie będę mieszać drewnianą łyżką, może nawet rano i wieczorem? Trzeba dbać o to, żeby kwiatki były zanurzone, żeby nie urosła na nich pleśń. Bo pleśni nie chcę w moim occie!

ocet winny z forsycji

Dlaczego warto zrobić ocet winny z forsycji? 

Jak każdy naturalnie fermentowany ocet posiada on wielką moc. O occie jabłkowym i jego zaletach pewnie każdy już słyszał, ale nie tylko on odznacza się szeregiem walorów zdrowotnych. Każdy prawidłowo przygotowany ocet wpływa pozytywnie na trawienie, delikatnie przefermentowany i niefiltrowany wzbogaca florę bakteryjną. Niektóre źródła podają, że pomaga schudnąć. Można nim doprawiać zupy, sałatki i inne potrawy, używać do marynat, przyrządzać lemoniady. Dobrze jest wypić szklankę wody z łyżką octu zaraz po wstaniu z łóżka, bo to łagodnie budzi nasz układ pokarmowy do życia i działa na organizm odkwaszająco, podobnie jak woda z cytryną.

ocet winny z forsycji

W kosmetyce naturalny ocet cenimy za jego działanie tonizujące i odkażające, można go zatem stosować jako tonik, wcierkę do skóry głowy, która pomaga zwalczać łupież (tu jednak trzeba nastawić się na długotrwałą kurację – po jednorazowym zastosowaniu nie zauważymy poprawy), cudowną płukankę, nadającą połysk, używaną na zakończenie mycia włosów.

Wiele osób używa też octu podczas sprzątania domu, ale o tym napiszę innym razem.

Jeśli przygotujemy ocet winny z forsycji, wymienione wyżej zalety naturalnego octu wzbogacą się jeszcze o substancje zawarte w forsycji – mikroelementy i aminokwasy. Nie wiem, czy podczas produkcji octu zostanie do płynu wyekstrahowana zawarta w kwiatkach i korze  rutyna lub syringina, ale jeśli nawet nie – to i tak uzyskamy cudowny produkt naturalnej fermentacji z wszystkimi jego zaletami i do wszelkich zastosowań.

Dalsze procedury podam na bieżąco, kto ciekaw – niech do mnie zagląda 🙂

ocet winny z forsycji

Powiązane wpisy

4 thoughts on “Ocet winny z forsycji

  1. Co to znaczy żywego pracującego octu jabłkowego?Czytam o tych octach wiosennych z wypiekami na twarzy,nigdy tego nie robiłam.Czas zacząć.pozdrawiam alina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *