Grzyby duszone – obiadokolacja grzybiarza

Grzyby duszone są najprostszym posiłkiem przygotowanym zaraz po powrocie z grzybobrania, tuż obok zupy ze świeżych grzybów. Najprostszym, bo nie wymaga obgotowywania, odlewania i innych podobnych procedur. Mogą to być dowolne grzyby – podgrzybki, maślaki i inne jadalne. Wystarczy oczyścić świeże leśne grzyby (najlepiej same kapelusze, bo nie wymagają długiej obróbki cieplnej), pokroić cebulę i użyć dużego rondla. Zapytasz może – dlaczego rondel ma być duży? To proste! Grzyby duszone są tak smaczne, że biesiadnicy wciąż dobierają nowe porcje, więc musisz przygotować naprawdę sporo. Jednak nie martw się – to naprawdę nie jest ani trudne, ani skomplikowane! I tu mała uwaga – potrawy z duszonych grzybów nie da się atrakcyjnie sfotografować – mam nadzieję, że mi to wybaczysz, bo smak rekompensuje wszelkie wizualne niedostatki 🙂

grzyby duszone

Grzyby duszone – porcja dla 2 głodnych osób – skład

  • 1 kg grzybów leśnych (najlepiej same kapelusze, bo nie wymagają długiej obróbki cieplnej) – waga po oczyszczeniu
  • spora cebula
  • tłuszcz do smażenia – ja najbardziej lubię masło klarowane i jego właśnie używam, weganie użyją raczej oleju roślinnego – 2-3 łyżki
  • świeżo mielony pieprz
  • sól do smaku – ja użyłam soli sosnowej (klik), która dała potrawie niesamowity leśny aromat
  • słodka śmietanka, najlepiej kremówka 30% – pół szklanki (jak najbardziej może to być wegański zamiennik – jaki lubisz)
  • chleb z masłem, kasza lub ziemniaki do podania
  • opcjonalnie świeża posiekana zielenina

podgrzybki

Grzyby duszone – przygotowanie

  1. Świeżo zebrane leśne grzyby przebierz, oczyść, pokrój na mniejsze kawałki i w razie potrzeby – opłucz dokładnie, by pozbyć się np. piasku. Tutaj uczciwie przyznam, że nie zawsze płuczę grzyby. Staram się jak najdokładniej oczyścić kapelusze z piasku i leśnych paprochów głównie po to, bym nie musiała ich moczyć. Dzięki temu grzyby zachowują pełnię smaku i aromatu.grzyby duszone
  2. Cebulę obierz z łusek i pokrój w piórka, ewentualnie w półplasterki.cebula krojona w piórka
  3. W dużym rondlu rozgrzej tłuszcz (tu najgoręcej rekomenduję masło klarowane – grzyby smażone na maśle mają nieziemski smak). Przez chwilę podsmaż na nim cebulę, a gdy zbieleje – dodaj pokrojone grzyby. Podgrzewaj na dużym ogniu. Grzyby najpierw zaczną się podsmażać (zwłaszcza jeśli są suche), ale po chwili wypuszczą sporo soku i będą się dusić. Nie przykrywaj rondla, by podczas gotowania mógł wyparować nadmiar płynu.grzyby duszonegrzyby duszoneleśne grzyby
  4. Gdy zniknie większość płynu, dodaj do grzybków mielony pieprz i sól. Ja zwykle używam pachnącej lasem soli sosnowej (przepis na nią znajdziesz tutaj), która wspaniale pasuje do grzybów, ale jeśli jej nie masz – użyj zwyczajnej soli. Zakładam, że już od dawna używasz nierafinowanej soli kamiennej, zapominając na zawsze o zwykłej tzw. soli kuchennej, bo to „biała śmierć”…sól sosnowa
  5. Na koniec dodaj do podduszonych grzybów pół szklanki śmietany (słodkiej, najlepiej 30% tłuszczu). To ona sprawia, że grzyby duszone stają się aksamitne w konsystencji i smaku oraz nie wymagają dodatkowego zagęszczenia. Potrawę możesz posypać świeżą zieleniną. Idealnie pasuje tu natka pietruszki, świeży koperek albo dowolna dzika zielenina (np. żółtlica).

Jak najlepiej serwować tak przygotowane grzyby?

Leśne grzyby duszone podaj z pieczywem i masłem lub z dowolną kaszą (gryczana pasuje tu wybitnie) albo z ziemniakami. U nas zaraz po grzybobraniu jada się te grzyby najczęściej z bułką posmarowaną masłem, bo tak jest najszybciej. Mniam 🙂  To jest pyszne i proste jedzenie, więc spróbuj koniecznie!

grzyby duszoneduszone podgrzybki

Może zechcesz przygotować inne pyszne potrawy z leśnych grzybów? Jest ich wiele, ale szczególnie polecam zupę i węgierski paprykarz. Przepisy znajdziesz tutaj:

Zupa ze świeżych grzybów

Paprykarz z grzybów

Grzyby po rosyjsku

Tarta z grzybami leśnymi

Przepis na pyszne grzyby duszone z radością dodaję do akcji:
Na grzyby 3

duszone leśne grzyby

duszone podgrzybki

4 thoughts on “Grzyby duszone – obiadokolacja grzybiarza

  1. Hajduczku, ja też staram się nie płukać grzybów. Prawdziwków nie płuczę praktycznie nigdy, jedynie maślaki i rydze zawsze (bo maślaki i tak idą do obgotowania i potem wysmażania, a rydzów nie da się oczyścić bez wody). Pozdrawiam!

    1. Marzyniu, zawsze obgotowujesz maślaki? Ja robię to tylko przed kiszeniem, soleniem i marynowaniem, ale jak idą na patelnię – to zawsze surowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *