W ramach sukcesywnego wyciągania puree z pudełka upiekłam ciastka owsiane z dynią. Akurat mieli przyjechać goście, a w domu nie miałam nic słodkiego do kawy (prawie nie jadamy słodyczy), mój wybór padł więc na dyniowe ciastka owsiane. Robi się je bardzo szybko pod warunkiem, że masz gotowe puree z dyni. Masz? Ja mam zawsze, dopóki się dynie nie skończą.
Puree z dyni i ciasteczka owsiane
O tym, jak prosto przygotowuje się puree z dyni i że warto mieć je zawsze w lodówce pisałam tutaj i tutaj. Takie gotowe puree ułatwia szybkie przygotowanie bardzo wielu różnych potraw – zup, sosów, deserów, napojów, a wreszcie ciast i – jak dziś – ciasteczek.
Ciastka owsiane z dynią nie są nadmiernie słodkie. Są za to aromatyczne, mięciutkie w środku i lekko ciągnące od płatków owsianych. I właśnie za sprawą obecności tych płatków oraz dyni stanowią dość zdrową przekąskę. Dynia jest doskonałym źródłem beta-karotenu (czyli prowitaminy A), odpowiedzialnego zwłaszcza za zdrowie oczu i skóry. A przy tym to niskokaloryczne warzywo, będące zresztą owocem pod względem botanicznym. Zarówno dynia, jak i płatki owsiane są dobrym źródłem tak potrzebnego nam błonnika. Nie pozostaje więc nic innego, jak tylko upiec i zajadać. Jedno – dwa ciastka owsiane z dynią można zjeść bez wyrzutów sumienia. A jeśli zdołasz zastąpić w nich cukier jakimś zdrowszym słodzikiem – hulaj dusza! Mnie się spieszyło i nie miałam czasu na kombinowanie z przepisem, który zaczerpnęłam stąd. Może następnym razem wymyślę coś zamiast cukru?
Ciastka owsiane z dynią – skład (na około 20 sztuk)
- 220 g płatków owsianych
- 100 g jasnej mąki orkiszowej (typ 700)
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu (najlepiej cejlońskiego)
- 100 g brązowego cukru trzcinowego
- 120 g stopionego masła
- 150 g puree z dyni
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (ewentualnie cukru wanilinowego)
- garść suszonej żurawiny (80 g)
Przygotowanie
W sporej misce wymieszaj suche składniki: płatki, mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i cukier. Dodaj całą resztę, wymieszaj wszystko łyżką i pozostaw na 15-20 minut do nasiąknięcia płatków.
Włącz piekarnik na 175 stopni z termoobiegiem.
Z ciasta formuj średniej wielkości kulki, lekko je spłaszczaj i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Powinno ich być około 20. Pojedyncze ciastko nie powinno być zbyt cienkie, by po upieczeniu nie stało się twarde. Piecz przez około 15-17 minut. Ciastka mają się zarumienić na brzegach i od spodu. Wyjmij je i przełóż na metalową kratkę do wystudzenia. Na koniec możesz ciasteczka polukrować, ale dla mnie to byłoby już chyba zbyt wiele słodyczy. Więc nie lukrowałam 🙂
Myślę, że gdyby zamiast łyżeczki cynamonu (albo oprócz cynamonu) dodać do ciasteczek przyprawę korzenną, taką jak do piernika, to sprawdziłyby się jako jedna z propozycji ciast na Boże Narodzenie. Żurawina dodatkowo podkreśla ich świąteczny charakter. Smacznego!
Takie ciasteczka są pyszne,goszczą na naszym stole przez cały rok.Pozdrawiam Alina.
Dziękuję za komentarz i również pozdrawiam 🙂
Dorotko. Mam pytanie czy zamiast płatków owsianych, mogę dodać
płatki orkiszowe,?
czy zmodyfikować w
jakiś sposób ten przepis?
Dorotko, na pewno możesz zastąpić płatki owsiane orkiszowymi. Konsystencja ciasta będzie pewnie podobna i wszystko się uda.