W zakładce Fermentowane herbaty pierwszym, najważniejszym i kluczowym wpisem jest ten o wytwarzaniu iwan czaju, czyli fermentowanej herbaty z wierzbówki kiprzycy. Warto go dokładnie przeczytać, nawet jeśli zamierzasz przygotować herbatkę z innej rośliny – jest tam skondensowana wiedza na temat wszelkich herbat fermentowanych, wszystko, co najważniejsze.
Zachęcona sukcesem iwana i jego bardzo herbacianym smakiem, zaczęłam próby z utlenianiem liści i kwiatów innych roślin. Wpisów o rozmaitych herbatkach poddanych fermentacji wciąż przybywa, stworzyłam więc spis treści ułatwiający wyszukanie potrzebnych Tobie artykułów. Zapraszam do lektury!
Moje sposoby na fermentowane herbaty z różnych roślin znajdziesz poniżej:
Wierzbówka kiprzyca – https://www.hajduczeknaturalnie.pl/iwan-czaj-o-fermentowanych-herbatach/
Kwiaty i liście czeremchy – https://www.hajduczeknaturalnie.pl/herbata-z-kwiatow-czeremchy-utleniana-fermentowana/
Pąki kwiatowe jabłoni, kwiaty dzikiej czereśni (czereśni ptasiej) i młode liście mirabelki – https://www.hajduczeknaturalnie.pl/herbatka-z-paczkow-jabloni-wiosenne-herbaty-fermentowane/
Kwiaty lilaka, potocznie zwanego bzem – https://www.hajduczeknaturalnie.pl/karmelowa-herbatka/