Rabarbar z kokosową nutą – pochwała crumble

Rabarbar z kokosową nutą przygotowałam na cześć naszego bezglutenowego gościa. Agata, o Tobie piszę 🙂 Powstał pyszny deser, który smakował wszystkim biesiadnikom, a jednak mimo wszystko postanowiłam go dopracować. Udało się i dziś przedstawiam udoskonaloną wersję rabarbaru pod kokosową pierzynką.rabarbar z kokosową nutą

Crumble jak kokosanka

Ten deser to w gruncie rzeczy rodzaj crumble. Uwielbiam takie bezproblemowe wypieki! Tyle, że crumble zawsze przygotowywałam z płatkami owsianymi lub orkiszowymi, bardzo smaczne wychodziło, polecam. Jednak tym razem musiałam się postarać. Nasz gość nie może jeść nawet płatków owsianych, choć niektóre osoby na diecie bezglutenowej mogą je jadać. Dlatego zdecydowałam się na wiórki kokosowe, a idąc za ciosem – również na nierafinowany olej kokosowy zamiast masła. Tym sposobem deser stał się również odpowiedni dla wegan. Bo o tym, że pod kruszonką znajdzie się wiosenny świeży rabarbar – zdecydowałam zaraz na początku.rabarbar z kokosową nutą

Rabarbar

To smaczne warzywo doskonale sprawdza się w wiosennych deserach, udając owoc. Myślę, że niektórzy – nie zastanawiając się nad biologią roślin – są przekonani, że rabarbar to JEST owoc 😀 A to tymczasem ogonek liściowy rośliny o nazwie rzewień. Rabarbar zawiera sporo kwasu szczawiowego, o którym wspominałam tutaj, w artykule o zupie szczawiowej. Nie wolno go spożywać zbyt często i obficie ze względu na niebezpieczeństwo tworzenia kamieni nerkowych. Jest jednak najwcześniej pojawiającym się surowcem do przygotowywania deserów i napojów – jeszcze przed wszystkimi owocami – nie powstrzymuj się więc przed jedzeniem go wiosną. Placek drożdżowy z rabarbarem, kompot czy crumble oferują niezwykle pożądany o tej porze roku, świeży smak.rabarbar z kokosową nutą

rabarbar z kokosową nutą

Na rabarbar z kokosową nutą (dla 2 osób) potrzebne będą:

  • 200 g oczyszczonego rabarbaru
  • 2-3 łyżki domowego syropu z pokrzyw (można zastąpić go płynnym miodem, miodkiem mniszkowym, syropem z agawy, klonowym itp.)
  • kawałek cynamonu, 2-3 goździki, owoc kardamonu, trochę imbiru świeżego (drobno startego) lub suszonego
  • cukier – 1 łyżka do rabarbaru + 2 łyżki do kruszonki (można według uznania zastąpić ksylitolem bądź innym ulubionym słodzikiem)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (użyłam pachnącego kokosem, nierafinowanego)
  • 2 garście wiórków kokosowych

rabarbar z kokosową nutąrabarbar z kokosową nutą

Rabarbar z kokosową nutą – przygotowanie

  1. Oczyszczony (czyli umyty i z odciętymi końcami) rabarbar pokrój w plasterki grubości około 1 cm. Piekarnik nastaw na 180 stopni.rabarbar z kokosową nutą
  2. Na dno rondla wlej syrop z pokrzywy (lub inne płynne słodzidło – wybierz spośród wymienionych w składnikach), włóż pokrojony rabarbar, przyprawy i łyżkę cukru.rabarbar z kokosową nutą
  3. Rabarbar z dodatkami podgrzewaj na niewielkim ogniu, mieszając delikatnie raz czy dwa, przez około 10 minut. Powinien zmięknąć i nasycić się aromatem przypraw, ale nie może całkiem się rozpaść. Woda ma odparować. Na koniec wyjmij laskę cynamonu i inne nierozdrobnione przyprawy – jeśli zdołasz je łatwo znaleźć.rabarbar z kokosową nutą
  4. Uduszony rabarbar umieść w dwóch kokilkach przeznaczonych do zapiekania.rabarbar z kokosową nutą
  5. Przygotuj kokosową pierzynkę. W misce zmieszaj widelcem olej kokosowy, cukier (ksylitol itp.) i wiórki kokosowe. Powstałą kruszonkę rozdziel sprawiedliwie pomiędzy naczynia z podduszonym rabarbarem.rabarbar z kokosową nutąrabarbar z kokosową nutąrabarbar z kokosową nutą
  6. Kokilki wstaw do nagrzanego piekarnika, zapiekaj przez około 20 minut. Przestudź lekko przed podaniem.

rabarbar z kokosową nutą

Rabarbar z kokosową nutą podaj na ciepło lub po całkowitym ostudzeniu. Możesz do każdej porcji dodać kulkę lodów (jeśli podajesz lody osobie na diecie bezglutenowej, upewnij się, że są bezglutenowe – bo większość lodów niestety bezglutenowa nie jest) albo kleks kwaśnej śmietany lub jogurtu. My zjedliśmy lekko ciepłe i bez dodatków, to był pyszny deser!

rabarbar z kokosową nutą

Przepis na rabarbarowe crumble bezglutenowe dodaję do kokosowej akcji:Akcja KokosAkcja KOKOSA  także do akcji rabarbarowej:

Rabarbar 2017

A że mój rabarbar pachnie cynamonem, goździkami, kardamonem i imbirem, to z pewnością pasuje również i tu:
Danie pachnące ziołami 4.
Danie pachnące ziołami 4

Powiązane wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *