Kwas z buraków i włoszczyzny

Pijecie kwas z buraków – zdrowy, probiotyczny napój? My staramy się pić go codziennie i bardzo nam smakuje. Przygotowałam już kilka wariantów buraczanego fermentu, a opisałam jak dotąd podstawowy zakwas z buraków czerwonych z czosnkiem i przyprawami oraz wariant minimalistyczny, tylko z solą – zakwas z buraków ćwikłowych. Dziś prezentuję nie mniej smaczny kwas z buraków i włoszczyzny – marchewki, selera i pietruszki z dodatkiem czosnku i przypraw. Gotowy kwas przygotowany w taki sposób smakuje niemal jak barszcz – gdyby go podgrzać, z łatwością udawałby zupę. Ale my nie będziemy go podgrzewać, żeby nie stracić jego probiotycznych właściwości.kwas z buraków i włoszczyzny

Zewsząd słychać opinie, że sok z surowego buraka to samo zdrowie i należy go pić przy niedokrwistości, nowotworach i innych chorobach. Niestety, nieumiejętnie przygotowany może przynosić wręcz odwrotny skutek. Surowy burak posiada co prawda niezwykłe wręcz właściwości zdrowotne, ale przy tym ma również bardzo wysoką zawartość azotanów. Najprawdopodobniej sok i surówki z surowych buraków, jak twierdzą naukowcy opierając się na badaniach, to najbardziej skoncentrowana jadalna dla ludzi postać azotanu w przyrodzie. (źródło)buraki

By czerpać korzyści, a nie zaszkodzić sobie, należy albo poddawać buraki obróbce cieplnej, chociaż stracą wtedy sporo wartościowych składników, albo – jeszcze lepiej – lekko zakisić, czyli poddać fermentacji. Wówczas zachowane będą wszystkie walory zdrowotne surowego buraka, a dodatkowo podczas kiszenia powstaną korzystne enzymy i kwas buraczany oraz same buraki zyskają wszystkie zalety właściwe probiotykom, zaś azotany zostaną zneutralizowane. Można zjadać surówki z kiszonych buraków, a także dla zdrowotności popijać pyszny zakwas buraczany, o którym wspominałam już wcześniej, a pewnie napiszę jeszcze niejeden raz. Bo przypominania o walorach zdrowotnych kiszonych buraczków nigdy za wiele! Gdybym umiała pisać wiersze – stworzyłabym poemat. Ale nie umiem, wychwalam więc buraki moimi zakwasami, surówkami i innymi potrawami – na zdrowie.

Na kwas z buraków i innych warzyw korzeniowych potrzebne będą:

  • 1 kg buraków czerwonych
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • kawałek selera
  • pół główki czosnku
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 3-4 liście laurowe
  • 2-2,5 litra wody, najlepiej miękkiej, jak do wszystkich kiszonek
  • 2-2,5 łyżki nierafinowanej soli
  • ewentualnie kilka łyżek poprzedniego zakwasu jako starter
  • 4-litrowy słój

kwas z buraków i włoszczyzny

Wykonanie zakwasu bardzo szczegółowo opisałam tutaj, nie będę Was więc zanudzać powtórkami. W wielkim skrócie napiszę tylko, że warzywa należy umyć, obrać (obierek nie wyrzucać), pokroić wedle uznania, ale najlepiej w plastry, wszystko wraz z przyprawami umieścić w 4-litrowym słoju i zalać letnią solanką wykonaną w proporcji 1 łyżka soli na 1 litr wody. Można zaszczepić odrobiną poprzedniego zakwasu. Na tę ilość warzyw potrzeba 2-2,5 litra zalewy. Słoik nakryć gazą i pamiętać o mieszaniu nastawu dwa razy dziennie – nie należy mieszać aż do dna, wystarczy poruszyć wierzchnią warstwę, żeby zanurzyć wypływające składniki i uniemożliwić powstanie pleśni. Pojawienie się pianki na powierzchni oznacza początek burzliwej fermentacji. Pozostawić w cieple na około tydzień, po czym odcedzić i gotowy kwas przechowywać w chłodzie, a kiszone buraki przeznaczyć na surówki i inne potrawy – pomysły można znaleźć tutaj.kwas z buraków i włoszczyzny

Źródło kwas z buraków i włoszczyzny

Kwas z buraków? E tam, nic ciekawego dla kota 😉

Przepis dołączam do następujących akcji:
Mam smaka na buraka
Smaczne a nie tuczy

Powiązane wpisy

2 thoughts on “Kwas z buraków i włoszczyzny

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *