Kapusta pekińska bardzo dobrze sprawdza się w sałatkach – nie więdnie i nie puszcza wody aż tak łatwo, jak sałata. Dłużej pozostaje jędrna i apetyczna, gotową sałatkę z niej można nawet przez 2-3 dni przechować w lodówce, a ona wciąż jest smaczna. A że nareszcie w nasze strony przybyła wiosna i nastał sezon grillowy, który nie może obyć się bez sprawdzonych, porządnych i łatwych do zrobienia sałatek – informuję, że kapusta pekińska w tej sałatce poleca się na grilla! Wierz mi, jest świetna. Można zrobić ją dużo wcześniej i przechować w lodówce bez szkody dla wyglądu, konsystencji i smaku.
Kapusta pekińska w mojej ulubionej sałatce stanowi świetne samodzielne danie. Wystarczy obok podać kawałek sera albo jajko, albo trochę mięsa lub wędliny i kolacja gotowa. Doskonale sprawdza się też na imprezach z przyjaciółmi lub jako surówka podczas proszonego obiadu. A także na pikniku. Wygląda dobrze, wszystkim smakuje, jest dość niskokaloryczna i bezglutenowa, a jeśli użyć jakiejś wegańskiej formy majonezu – odpowiednia również dla wegan. O wegańskich majonezach możesz przeczytać na przykład u Edyty – na jej blogu znajdziesz kilka sprawdzonych przepisów. Warto znać takie tricki, bo gdyby na grillu miał pojawić się jakiś weganin – nie chcesz przecież, by gość głodował.
No to chyba czas na przepis, prawda?
Kapusta pekińska w sałatce (na grilla i nie tylko) – skład
- 1 mała kapusta pekińska
- 1 świeża papryka czerwona lub żółta
- 1/2 puszki kukurydzy (puszka 400 g)
- 3-4 kiszone ogórki
- 2 łyżki majonezu + kilka łyżek kefiru lub jogurtu do rozcieńczenia (oraz zmniejszenia kaloryczności)
- odrobina pieprzu i soli
- opcjonalnie – jakaś zielenina posiekana
Sałatka z kapusty pekińskiej – przygotowanie
Kapustę opłucz, osusz i pokrój w paseczki. Paprykę umyj, pozbaw pestek i ogonka oraz pokrój w kosteczkę. Kukurydzę odcedź, kiszone ogórki pokrój w ćwierć-plasterki, a następnie umieść warzywa w dużej misce. Polej sosem, który przygotujesz z majonezu wymieszanego z kilkoma łyżkami kefiru lub jogurtu i przyprawionego szczyptą pieprzu i soli. Wymieszaj dokładnie i pozostaw w chłodzie na pół godziny dla połączenia się smaków. Sałatkę możesz wzbogacić dodatkiem posiekanej zieleniny, w tym dzikich ziół – krwawnika, podagrycznika, listków mniszka itp. Nawet bardzo polecam tę opcję! Ale ja tym razem nie chciałam Cię zamęczać wieczną obecnością chwastów w jedzeniu, więc nie dodałam zielska 😀 Smacznego!
Przedstawiam też inne przepisy na przykładowe pyszności na grillowe przyjęcie, inne znajdziesz tutaj (klik). One smakują wszystkim, więc warto je przygotować:
Pyszna sałatka! Ja dodatkowo dodaję jeszcze zawsze koperek 🙂
O tak, koperek bardzo by tu pasował! Podobnie jak i jakaś inna zielenina, ale koperek daje piękny aromat 🙂