Sambar indyjski z czerwonej soczewicy

Przed kilku laty wyszperałam w internecie przepis na najlepszy w świecie sambar indyjski z czerwonej soczewicy. Strona, na której go znalazłam już nie istnieje, a szkoda. Było tam wiele inspirujących pomysłów, głównie kulinarnych. Na szczęście zapisałam sobie recepturę, bo danie jest tak smaczne, że gotowałam je już wiele, wiele razy. Cóż to takiego, ten sambar? Wikipedia informuje, że jest to danie kuchni południowoindyjskiej, rodzaj zupy na bazie soczewicy i często miąższu z owoców tamaryndowca z dodatkiem kompozycji przypraw. W zależności od tradycji rodzinnych składniki, a zatem i smak, mogą się znacznie różnić. Zapewniam, że mój sambar indyjski przyrządza się bardzo szybko, nie zawiera (poza charakterystyczną przyprawą) dziwnych czy trudno dostępnych składników. I jest przepyszny, choć może trochę niefotogeniczny 🙂sambar indyjski

Nie będę ukrywać, że do przygotowania mojego ulubionego sambaru dobrze jest mieć gotową przyprawę SAMBAR MASALA, która wygląda tak:sambar indyjski

Ale można też próbować odtworzyć smak na podstawie składu mieszanki. W SAMBAR MASALI znajdziesz kolendrę, kurkumę, kumin, chili, kozieradkę, gorczycę, sól, czarny pieprz, mąkę soczewicową, kminek, goździki, gałkę muszkatołową, kwiat muszkatołowy, cynamon, kardamon, suszony imbir i asafetydę. Wymieniłam w kolejności występowania na liście składników, jednak proporcje są nieznane… na pociechę mogę wspomnieć, że przyprawa SAMBAR jest dostępna w licznych sklepach z żywnością orientalną, w Kuchniach Świata oraz oczywiście w sklepach internetowych. Z jej dodatkiem moja zupa jest pyszna, warto poszukać i zainwestować parę złotych w SAMBAR. A już zupełnie przy okazji potrawa jest bezglutenowa i wegańska!sambar indyjski

Sambar indyjski – skład

Porcja wystarczy dla 3-5 osób.

  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 3 łyżki oleju, najlepiej kokosowego
  • 2 łyżeczki przyprawy SAMBAR
  • 4 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 2 średnie marchewki pokrojone w kostkę
  • 1 nieduża pietruszka pokrojona w kostkę
  • 1 spora cebula pokrojona w kostkę
  • puszka krojonych pomidorów albo jeszcze lepiej – domowe pomidory krojone, zamknięte latem w słoikach
  • 1/2 puszki MLEKA KOKOSOWEGO
  • 3-4 szklanki wody (ilość zależy od tego, jak gęste lubisz zupy)
  • sól

sambar indyjski

Sambar z czerwonej soczewicy – wykonanie

  1. Soczewicę opłucz i podgotuj w wodzie (wody tyle, żeby tylko przykryła soczewicę) ok.10 minut, aby zmiękła, ale się nie rozpadła.
  2. Równocześnie w innym garnku rozgrzej olej kokosowy, przesmaż na nim przez chwilę przyprawę SAMBAR, następnie dodaj pokrojone odpowiednio ziemniaki, marchew, pietruszkę i cebulę.
  3. Mieszając często podsmaż przez chwilę warzywa z przyprawą. Następnie podduś przez około 15 minut, dodając niecałą łyżkę soli, pomidory wraz z zalewą i wystarczającą ilość wrzącej wody. Gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie.
  4. Na koniec dodaj podgotowaną soczewicę, mleko kokosowe oraz ewentualnie odrobinę soli do smaku. Podgrzewaj jeszcze przez 3-4 minuty i podawaj – pyszna zupa w indyjskim stylu gotowa.

sambar indyjski

Jak smakuje indyjski sambar? Można go porównać do bardzo aromatycznej, korzennej grochówki. Dzięki dodaniu mleka kokosowego zyskuje łagodność, aksamitność i jeszcze lepszy smak. Podana na gorąco wspaniale rozgrzewa zimą, choć lekko ciepłą lubię też jadać latem. To jest zdecydowanie moja ulubiona zupa z czerwonej soczewicy. Spróbuj koniecznie, smacznego!sambar indyjski

Przepis dołącza do akcji:
Nasiona roślin strączkowych na talerzu
Nasiona roślin strączkowych na talerzu

Powiązane wpisy

2 thoughts on “Sambar indyjski z czerwonej soczewicy

    1. Dziękuję za pochwałę, cieszę się, że Ci się podoba. Mam nadzieję, że znajdziesz tu wiele ciekawych treści!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *