J. miał w ubiegłym tygodniu urodziny, a ja z tej okazji upiekłam placek niebo. To ciasto jest wspaniałe, bo stanowi kwintesencję jesiennych smaków, do których należą włoskie orzechy oraz jabłka. Czy bowiem jest coś, co bardziej kojarzy się z jesienią, niż złote i czerwone liście, a kulinarnie – orzechy i jabłka? No, może jeszcze grzyby i dynie 🙂 Przepis znalazłam bardzo, bardzo dawno temu w jakiejś kolorowej gazecie. Nie wiem, w jakiej, bo w moim zeszycie z przepisami jest tylko wycinek. A poza tym recepturę wielokrotnie zmodyfikowałam (co można rozpoznać po licznych skreśleniach, które dotyczą zwłaszcza ilości dodanego cukru – jego dodatek zmniejszałam stopniowo wraz z upływem lat, a i tak ciasto jest bardzo słodkie), więc teraz mój placek niebo jest już daleki od pierwowzoru. Stał się moim własnym przepisem!
Pyszny jesienny placek
Wkrótce napiszę kilka słów o tym, czy i dlaczego warto jeść orzechy oraz jabłka – nasze cudowne jesienne skarby. A tymczasem przedstawiam przepis na placek niebo – podaję składniki na standardową blaszkę, ale dla nas dwojga (i bardzo nielicznych gości) zrobiłam tylko z połowy porcji (w foremce 20×26 cm).
Placek niebo składa się z kilku warstw
Ciasto:
- 300 g mąki (użyłam oczywiście orkiszowej)
- 200 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Warstwa jabłkowa:
- 850 g jabłek (waga już po obraniu)
- 300 g cukru (uwaga, warto użyć mniej cukru, bo masa jest bardzo słodka)
- 2 łyżeczki soku cytrynowego
- ewentualnie troszkę skrobi ziemniaczanej do zagęszczenia masy jabłkowej
Warstwa orzechowa:
- 250 g wyłuskanych orzechów włoskich
- 1 szklanka mleka
- 250 g masła
- 200 g cukru pudru (lub nieco mniej)
Polewa:
- 7 łyżeczek wody
- 7 czubatych łyżeczek cukru (kryształu)
- 50 g masła
- 2 czubate łyżki kakao
- połówki orzechów włoskich do dekoracji
Placek niebo – wykonanie:
- Mąkę, 200 g masła, 1/2 szklanki cukru pudru i proszek do pieczenia posiekaj na stolnicy, dodaj żółtka i zagnieć ciasto. Tak sugeruje przepis z gazety, ale dziś można wrzucić składniki do malaksera i tym sposobem uczynić kruche ciasto. A potem podzielić je na dwie części i upiec kolejno dwa placki.
- Obrane jabłka zetrzyj na grubej tarce, a następnie włóż je do rondla i duś (w piekarniku lub na gazie). Gdy się trochę podduszą – dodaj sok cytrynowy oraz cukier (300 g) i duś, aż cukier się rozpuści. Można jabłka zagęścić niedużą ilością skrobi ziemniaczanej, ja często tak robię. Ciepłą masę rozsmaruj na jednym placku umieszczonym w foremce, a drugim przykryj.
- Orzechy zmiel i sparz wrzącym mlekiem, ostudź. 250 g masła utrzyj najpierw z cukrem pudrem (200 g), a następnie z orzechami sparzonymi mlekiem. Powstałą masą posmaruj drugi placek, a następnie wstaw blaszkę do lodówki.
- Wykonaj polewę: cukier i wodę (każdego po 7 łyżeczek) chwilę gotuj, następnie dodaj masło (50 g), kakao i zagotuj ponownie. Polewą oblej wystudzony placek, udekoruj połówkami orzechów włoskich.
- Pamiętaj, aby gotowy placek niebo przechowywać w lodówce.
Idealne jesienne ciasto urodzinowe (i nie tylko urodzinowe)
Słodycze jadamy bardzo rzadko, naprawdę okazjonalnie. Choć oczywiście – urodziny są wystarczającym powodem do zrobienia czegoś słodkiego i smacznego, można także poczęstować gości. Placek niebo jest pyszny i bardzo jesienny, a więc idealny na tę porę roku. Wnosi w życie odrobinę słodyczy i poprawia nastrój. Połączenie smaku jabłek i włoskich orzechów jest doskonałe! Spróbuj koniecznie, bo warto 🙂
Na blogu Margot (czyli tutaj) znajdziesz całkowicie wegańską wersję tego ciasta.
Takie pyszne ciasto z całą pewnością sprawdzi się na każdej imprezie, a inne pyszne ciasta znajdziesz tutaj:
Bardzo dobre ciacho…słodkie niesamowicie więc ja za drugim razem mniej cukru dodam..i dodam do masy orzechowej kawałki orzechow aby były wyczuwalne?☺ mniammm
Cieszę się, że smakowało. Nie wyobrażasz sobie, ile tego cukru było w przepisie na samym początku – prawie dwa razy tyle!!! To już prawie nie dało się zjeść. I ja też rozważam ponowne „obcięcie” tej ilości. Z wiekiem obniża mi się tolerancja na słodki smak 😉
Jakie piękne i kolorowe! Na pewno smakuje świetnie ?
Majka, kolorowym bym tego ciasta nie nazwała, ale dziękuję za pochwałę. Mam nadzieję, że Ci zasmakuje 🙂
Żałuję że dopiero teraz przeczytałam komentarz Izabeli 😉 Rzeczywiście chyba połowa tego cukru by wystarczyła ale ogólnie ciacho bardzo smaczne- lubię połączenie orzechów i jabłek. Dziękuję za przepis, pozdrawiam
Gdy piekłam to ciasto przed laty, w ogóle mi nie przeszkadzało, że jest słodkie. Bo placek musiał być słodki! I taki przepis sprzed lat podałam tutaj (zdaje się, że już dawniej obcięłam nieco dawkę cukru, bo w wyjściowym przepisie było go jeszcze więcej!). Ale teraz dla mnie też to ciasto jest zbyt słodkie, chyba muszę poprawić wpis 🙂
W jakiej temperaturze piec 2 placki i jak długo?
Temperatura – tradycyjnie około 180-200 stopni. Jeśli chodzi o czas, to „na oko”, czyli aż się ładnie zezłocą. Placki są cienkie, więc powinno im wystarczyć 20 minut, ale już po 15 proszę zajrzeć do piekarnika.