Podczas przeglądania książki nieodżałowanej Hanny Szymanderskiej „Kuchnia postna” natknęłam się na bardzo ciekawy przepis – „Libański pikantny gulasz z ciecierzycy”. Jakoś dotychczas kuchnia postna nie kojarzyła mi się z tak egzotycznymi potrawami, choć teraz dziwię się sobie – dlaczego. Przecież w kuchniach innych kultur też podejmowane są posty, pani Hanna tylko dopasowała je do naszych potrzeb – spośród egzotycznych propozycji wybrała dania bezmięsne. Lubię kuchnię arabską, postanowiłam więc spróbować, czy gulasz z ciecierzycy również będzie nam smakował.
Ciecierzyca, cieciorka, groch włoski
Główna bohaterka potrawy, ciecierzyca, bywa też nazywana cieciorką lub grochem włoskim. Należy do grupy roślin strączkowych. W smaku jest delikatna i kremowa, lekko słodkawa o orzechowym posmaku. To doskonałe źródło białka, posiada znaczne ilości wszystkich niezbędnych aminokwasów, dlatego z powodzeniem może zastępować mięso. Cieciorka jest również źródłem węglowodanów złożonych, błonnika, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera też znaczne ilości fosforu, witaminy B9, żelaza, cynku, magnezu oraz potasu.
Ciecierzyca jest często wykorzystywana kulinarnie w kuchniach krajów arabskich i szerzej – w całym basenie Morza Śródziemnego i zachodniej Azji. To główny składnik hummusu i falafeli, ale bywa też używana w rozmaitych potrawkach i gulaszach. Przepis podany przez panią Hannę zmodyfikowałam nieco według własnego gustu.
Podstawowe składniki potrawy – ciecierzyca, bakłażany, pomidory. Świeżą miętę dodam do napoju
Libański gulasz z ciecierzycy – skład
- szklanka ciecierzycy (suchej)
- 2-3 bakłażany (około 600-700 g.)
- 4 łyżki oliwy
- 2 duże cebule
- 5 ząbków czosnku
- po pół łyżeczki mielonych: kuminu, kolendry i cynamonu
- 2 puszki pomidorów bez skórki (lub świeże pomidory w lecie) – ok. 800 g.
- pieprz i sól
- posiekana natka pietruszki (albo kolendry)
Wykonanie
Opłucz ciecierzycę i zalej wodą w odpowiednio dużym naczyniu. Niech się moczy przez całą noc. Rano odcedź ją, raz jeszcze opłucz i zalej świeżą przegotowaną wodą tak, aby wszystkie ziarna były przykryte. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu około 30 minut. Uwaga, kipi! Miękką ciecierzycę odcedź. Podczas gdy gotują się strączki, bakłażany pokrój w grubą kostkę, ułóż w durszlaku, posyp solą i pozostaw nad miską na 30 minut. W tym czasie spłynie z nich gorzki sok. Przepłucz je teraz zimną wodą i dobrze osusz, na przykład papierowym ręcznikiem.
Obrane cebule i czosnek posiekaj. W odpowiednio dużym rondlu rozgrzej oliwę i podduś na niej cebulę i czosnek. Gdy zmiękną, posyp cynamonem, kolendrą i kuminem i smaż kilka sekund, mieszając. Zwiększ płomień, dorzuć do rondla bakłażany i dokładnie wymieszaj, aby nabrały smaku przypraw i cebuli. Podgrzewaj 5 minut, niech się podduszą. Teraz dodaj pomidory i ciecierzycę, dopraw jeszcze pieprzem i solą (pamiętaj, że bakłażany są już słone!). Przykryj i duś potrawę przez około 20 minut.
Gulasz z ciecierzycy nie jest fotogenicznym daniem, ale za to jak smakuje!
Gulasz z ciecierzycy podaj z kuskusem, ryżem albo chlebem. Na talerzach warto posypać go posiekaną natką pietruszki lub kolendry.
Czarnuszka często pilnuje, czy dobrze wszystko robię
To już ostatni przepis z kuchni arabskiej, który dodaję do akcji Panny Malwinny. Smacznego!
Warto spróbować też innych pysznych gulaszy i potrawek, obecnych na blogu. Smacznego!
Dzieki za inspiracje , ugotuje O. ucieszy sie , ja tez lubie dania roslinne.
Ugotuj koniecznie. Będzie Wam smakować, jest to bardzo aromatyczne jedzonko. I nadaje się do odgrzewania, a to praktyczna zaleta. Kuchnia arabska wielu ludziom kojarzy się z daniami głównie mięsnymi, a tymczasem można w niej znaleźć bez trudu potrawy nie tylko wegetariańskie, ale i wegańskie. I to bez żadnych adaptacji czy przeróbek!
Życzę Wam smacznego gulaszu! O. zdaje się na dniach będzie w domu?