Na swoje imieniny (w lutym) upiekłam zaskakujące gości ciasto z czerwonej fasoli. Wszystkim smakowało, ale nikt nie zgadł, z czego ono jest, nawet zawodowy cukiernik! Skąd pomysł na takie dziwne ciasto? Nie wspominałam Wam o tym wcześniej, ale w styczniu wzięłam udział w warsztatach kuchni gruzińskiej, organizowanych przez Vega Mundi. Bawiłam się wspaniale, przyrządziłam wspólnie z innymi uczestnikami kilka różnych potraw. Podjadłam smacznie i popiłam winem, niestety – nie gruzińskim. Ale to, które piłam, na szczęście komponowało się z kuchnią gruzińską doskonale. Na deser i zakończenie warsztatów zjedliśmy świeżo upieczone gruzińskie ciasto z czerwonej fasoli. Było tak zaskakująco smaczne, że postanowiłam upiec je w domu przy najbliższej okazji. I tak właśnie doszło do częstowania imieninowych gości tym dziwnym ciastem.
Gruzińskie ciasto z czerwonej fasoli jest nie tylko smaczne, niezbyt słodkie i dzięki temu relatywnie zdrowe, ale też bezglutenowe. A przy tym smakuje jak najlepsza gorzka czekolada! Nie wierzysz? Sprawdź!
Ciasto z czerwonej fasoli – skład
Proporcja na dwie małe keksówki albo jedną dużą
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 4 jajka – osobno żółtka i białka
- 12 łyżeczek gorzkiego kakao
- 12 łyżeczek cukru (jeśli ciasto ma być wyraźnie słodkie – wypada dodać więcej, ale nie wiem ile – do smaku), myślę, że można zastąpić ksylitolem
- 2 torebki cukru waniliowego albo lepiej – ekstrakt z wanilii
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia, a jeśli użyjesz proszku bezglutenowego, to i ciasto będzie bezglutenowe
- 1 niepełna łyżeczka sody oczyszczonej
- 80-100 g gorzkiej czekolady, posiekanej (najlepiej bezglutenowej!)
Przygotowanie
- Białka ubij na pianę, można dodać szczyptę soli – wtedy ubijanie idzie łatwiej. Włącz piekarnik na temperaturę 180 stopni.
- Fasolę z puszki odcedź i wraz z jogurtem zmiel blenderem na gładką masę.
- W osobnym, większym naczyniu utrzyj żółtka, cukier, kakao, wanilię, cynamon, proszek do pieczenia i sodę. Następnie dodaj fasolę zmiksowaną z jogurtem i połącz wszystkie składniki.
- Do masy dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Dodaj też posiekaną czekoladę i znów wymieszaj.
- Formę do ciasta (keksówkę/keksówki) wyłóż papierem do pieczenia. Wylej do niej fasolową masę. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 45 minut, do suchego patyczka.
Gdy ciasto się upiecze, zostaw je w foremce do ostygnięcia. Uważaj przy wyjmowaniu z formy i odlepianiu od papieru, żeby się nie pokruszyło. Pokrój i podawaj. Dla urozmaicenia można częstować z łyżką bitej śmietany albo z sosem waniliowym, albo z jakąś ulubioną marmoladą, dżemem, powidłami. Ale wyśmienicie smakuje i bez tych dodatków. J. zjadł z urozmaiceniami, ja zaś wybrałam czysty, niezakłócony niczym czekoladowy smak ciasta. I to właśnie jest super – dla każdego to, co lubi najbardziej. Smacznego!
Przepis dołącza do akcji:
A po inne przepisy z czerwoną fasolą zapraszam tutaj:
Oj chętnie bym się poczęstowała
Margot, cóż Cię powstrzymuje? Częstuj się do woli!