Gruzińskie ciasto z czerwonej fasoli

Na swoje imieniny (w lutym) upiekłam zaskakujące gości ciasto z czerwonej fasoli. Wszystkim smakowało, ale nikt nie zgadł, z czego ono jest, nawet zawodowy cukiernik! Skąd pomysł na takie dziwne ciasto? Nie wspominałam Wam o tym wcześniej, ale w styczniu wzięłam udział w warsztatach kuchni gruzińskiej, organizowanych przez Vega Mundi. Bawiłam się wspaniale, przyrządziłam wspólnie z innymi uczestnikami kilka różnych potraw. Podjadłam smacznie i popiłam winem, niestety – nie gruzińskim. Ale to, które piłam, na szczęście komponowało się z kuchnią gruzińską doskonale. Na deser i zakończenie warsztatów zjedliśmy świeżo upieczone gruzińskie ciasto z czerwonej fasoli. Było tak zaskakująco smaczne, że postanowiłam upiec je w domu przy najbliższej okazji. I tak właśnie doszło do częstowania imieninowych gości tym dziwnym ciastem.ciasto z czerwonej fasoli

Gruzińskie ciasto z czerwonej fasoli jest nie tylko smaczne, niezbyt słodkie i dzięki temu relatywnie zdrowe, ale też bezglutenowe. A przy tym smakuje jak najlepsza gorzka czekolada! Nie wierzycie? Sprawdźcie sami!ciasto z czerwonej fasoli

Ciasto z czerwonej fasoli – skład

Proporcja na dwie małe keksówki albo jedną dużą

  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 4 jajka – osobno żółtka i białka
  • 12 łyżeczek gorzkiego kakao
  • 12 łyżeczek cukru (jeśli ciasto ma być wyraźnie słodkie – wypada dodać więcej, ale nie wiem ile – do smaku), myślę, że można zastąpić ksylitolem
  • 2 torebki cukru waniliowego albo lepiej – ekstrakt z wanilii
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, a jeśli użyjesz proszku bezglutenowego, to i ciasto będzie bezglutenowe
  • 1 niepełna łyżeczka sody oczyszczonej
  • 80-100 g gorzkiej czekolady, posiekanej (najlepiej bezglutenowej!)

ciasto z czerwonej fasoli

Przygotowanie

  1. Białka ubij na pianę, można dodać szczyptę soli – wtedy ubijanie idzie łatwiej. Włącz piekarnik na temperaturę 180 stopni.ciasto z czerwonej fasoli
  2. Fasolę z puszki odcedź i wraz z jogurtem zmiel blenderem na gładką masę.ciasto z czerwonej fasoli
  3. W osobnym, większym naczyniu utrzyj żółtka, cukier, kakao, wanilię, cynamon, proszek do pieczenia i sodę. Następnie dodaj fasolę zmiksowaną z jogurtem i połącz wszystkie składniki.
  4. Do masy dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Dodaj też posiekaną czekoladę i znów wymieszaj.ciasto z czerwonej fasoli
  5. Formę do ciasta (keksówkę/keksówki) wyłóż papierem do pieczenia. Wylej do niej fasolową masę. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 45 minut, do suchego patyczka.

ciasto z czerwonej fasoli

Gdy ciasto się upiecze, zostaw je w foremce do ostygnięcia. Uważaj przy wyjmowaniu z formy i odlepianiu od papieru. Pokrój i podawaj. Dla urozmaicenia można częstować z łyżką bitej śmietany albo z sosem waniliowym, albo z jakąś ulubioną marmoladą, dżemem, powidłami. Ale wyśmienicie smakuje i bez tych dodatków. J. zjadł z urozmaiceniami, ja zaś wybrałam czysty, niezakłócony niczym czekoladowy smak ciasta. I to własnie jest super – dla każdego to, co lubi najbardziej. Smacznego!ciasto z czerwonej fasoli

Przepis dołącza do akcji:
Nasiona roślin strączkowych na talerzu

Nasiona roślin strączkowych na talerzu

Powiązane wpisy

2 thoughts on “Gruzińskie ciasto z czerwonej fasoli

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *