A może krężałki z czerwonej kapusty?

Pyszne krężałki z czerwonej kapusty postanowiłam zrobić po ujrzeniu tych zdjęć. Bo skoro Iwona i inni zjadacze krężałek fermentują podgotowaną białą kapustę, zabarwiając ją burakiem dla bardziej apetycznego wyglądu, to może ja wykonam po prostu krężałki z czerwonej kapusty? Jak pomyślałam, tak zrobiłam. Gdy tylko udało mi się kupić wystarczająco małe główki modrej kapusty – czerwone bez buraka krężałki stały się rzeczywistością.krężałki z czerwonej kapusty

Nie byłam do końca pewna, czy mój eksperyment się uda, bo nie znalazłam w sieci przykładowych przepisów. Ja nie znalazłam, co nie znaczy wcale, że ich nie ma. Ale z całą pewnością krężałki z czerwonej kapusty to nie jest tradycyjna kiszonka ani w Biłgoraju, ani w innym znanym mi miejscu. Jednak przecież lubię łamać stereotypy i robić rozmaite eksperymenty, kulinarne i fermentacyjne też. I jeszcze zielarskie, chemiczne, kosmetyczne, mydlarskie… Nie wszystkie tu opisuję, o nie! Na blog trafiają tylko udane doświadczenia, sprawdzone przeze mnie. Te nieudane podlegają dalszym przemianom, które nie zawsze kończą się sukcesem. Ale zazwyczaj prędzej czy później eksperyment się udaje. Później go dopracowuję i…ląduje tutaj 🙂krężałki z czerwonej kapusty

Pamiętacie, jak robiłam krężałki po mojemu? Podawałam tam dwa sposoby przygotowania – podgotowaną wstępnie kapustę raz zalałam solanką, a raz zalewą od kiszonych ogórków. Obie wersje wyszły przepysznie, choć mnie chyba odrobinę bardziej smakują krężałki zalewane świeżą solanką. I ten właśnie sposób wybrałam, żeby zakisić krężałki z czerwonej kapusty.

Krężałki z czerwonej kapusty – co będzie potrzebne?

  • nieduża czerwona kapusta – 2-3 główki
  • kilka ząbków czosnku obranych z łusek i pokrojonych w plasterki
  • woda filtrowana lub przegotowana i ostudzona do letniej temperatury
  • nierafinowana sól

krężałki z czerwonej kapusty

Krężałki z czerwonej kapusty – wykonanie

  1. Najpierw umyć kapustę, zdjąć uszkodzone liście i przekroić na ćwiartki bądź ósemki – zależnie od wielkości główek. Umieścić w dużym garnku, zalać gorącą wodą i podgotować przez kilka minut.krężałki z czerwonej kapusty
  2. Odcedzić i wystudzić.krężałki z czerwonej kapusty
  3. Poukładać ciasno w słoju, przekładając pokrojonym w plasterki czosnkiem. Zalać solanką przygotowaną z 1 pełnej łyżki soli na 1 litr wody.krężałki z czerwonej kapusty
  4. Zamknąć i pozostawić w cieple na przynajmniej tydzień. Uwaga, solanka niekiedy wycieka spod zamknięcia, a modra kapusta barwi, dlatego lepiej postawić ją w jakiejś misce – na wszelki wypadek. Moja wyciekła 🙂 krężałki z czerwonej kapusty
  5. Po upływie tygodnia ukiszona czerwona kapusta wygląda inaczej – jest rzeczywiście czerwona, a nie fioletowa, jak wcześniej. Zabarwiła również czosnek.krężałki z czerwonej kapustykrężałki z czerwonej kapustykrężałki z czerwonej kapusty
  6. Teraz można już degustować. Najlepiej wyjąć porcję, pokroić i polać dobrym olejem – rzepakowym, lnianym, rydzowym. Oczywiście tłoczonym na zimno. A resztę krężałek przechowywać raczej w zimnym miejscu.

krężałki z czerwonej kapustykrężałki z czerwonej kapusty

Jak smakują krężałki z czerwonej kapusty w porównaniu z tymi z białej? Specjalnie umieściłam je obok siebie, na jednym talerzu. Próbowanie i porównywanie stało się bardzo łatwe. Te zwykłe krężałki są wprawdzie starsze i bardziej dojrzałe, ale od dawna przechowuję je w chłodzie, więc proces fermentacji prawie nie postępuje. Zawsze myślałam, że biała i czerwona kapusta różnią się głównie kolorem, a na to, jak smakują w potrawach, wpływają tradycyjne, inne dla każdego rodzaju kapusty dodatki. I wiecie co? Pomyliłam się! Po spróbowaniu krężałek w obu kolorach wyraźnie poczułam różnicę. Te czerwone smakują jak … czerwona kapusta 😀 I to pomimo faktu, że kisiłam je identycznie, z takim samym czosnkiem i taką samą solanką. Nic innego nie mogło mieć wpływu na smak kiszonki, tylko rodzaj kapusty. A to niespodzianka! Jestem naprawdę zaskoczona, ale eksperyment uważam za bardzo, bardzo udany. Zróbcie sobie krężałki z czerwonej kapusty. Warto!krężałki z czerwonej kapusty

Krężałki z czerwonej kapusty i kiszona czerwona cebula. Mniam!

:Przepis dołączam do akcji:
Smaczne a nie tuczy

Powiązane wpisy

7 thoughts on “A może krężałki z czerwonej kapusty?

  1. Zrobiłam. Pyszne! Dziękuję za przepis 🙂 Jak je najlepiej przechowywać? I jak długo? Czy mogą stać w lodówce, zamknięte w słoikach, w solance, w której się kisiły?

    1. Tak, najlepiej trzymać je w lodówce i w solance, w której się kisiły. Tak samo, jak robimy z kiszonymi ogórkami.
      A jak długo można przechowywać? Myślę, że długo, kiszonki są trwałe. Zakładam, że nie zakisiłaś całej ciężarówki, więc zdążysz zjeść, zanim się popsują 🙂

      1. Haha, faktycznie znikają błyskawicznie 😀 Surówka z dodatkiem oleju jest PRZEPYSZNA! Dziękuję raz jeszcze.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *