Kotleciki z risotto z młodą pokrzywą

Kotleciki z risotto powstają u nas wtedy, gdy z poprzedniego obiadu zostanie niezjedzone risotto. Czyli – prawie zawsze, bo jakoś trudno mi perfekcyjnie dobrać ilość potrawy do ilości biesiadników. Ale nigdy mnie ten nadmiar nie martwi, bo wiem, że dzięki niemu mam już pomysł na obiad na następny dzień. Oczywiście do ich wykonania trzeba mieć najpierw dobre risotto, ale myślę, że z tym każdy poradzi sobie we własnym zakresie (o tym, jak zrobić risotto, pisałam tutaj). Takie kotleciki z risotto dają wiele możliwości doprawienia, trzeba tylko puścić wodze fantazji. Tym razem do masy dodałam sporą ilość młodej pokrzywy i tak powstał pyszny obiad dla naszej dwójki.kotleciki z risotto Continue reading

Zielony koktajl ze spiruliną – energetyzujący!

Skąd wziął się pomysł na zielony koktajl ze spiruliną? Z wiosny i z potrzeby doenergetyzowania organizmu. Bo po zimie jest jakiś taki sflaczały, obolały i pozbawiony energii, trzeba więc działać. Oprócz świeżej zieleniny obecnej w rozmaitych potrawach – w zupie z pokrzyw (tu jest jeszcze drugi doskonały przepis na zupę) i szpinaku, tofucznicy z czosnkiem niedźwiedzim, świeżego twarożku z dzikim szczypiorkiem, czyli czosnkiem winnicowym oraz zwyczajowym koktajlem z jarmużem – warto sięgnąć po spirulinę. Jest dostępna o każdej porze roku, łatwo można więc dodawać ją do miksowanych dań.zielony koktajl ze spiruliną Continue reading

Jajecznica z tofu – czyli tofucznica

Dziś na śniadanie była jajecznica z tofu – czyli tofucznica. Czy wiecie o tym, że bez użycia jajek da się zrobić coś na kształt jajecznicy, w dodatku o jajecznym smaku? Do tej mistyfikacji będzie nam potrzebna tzw. czarna sól jajeczna, czyli kala namak. Czarna sól, kala namak w języku hindi, jest specjalnym rodzajem soli przyprawowej, charakteryzującej się intensywnym, „jajecznym” zapachem. W internecie krążą legendy o wulkanicznym pochodzeniu tej soli, a tymczasem jest to produkt otrzymywany ze zwykłej soli z Pakistanu lub ze słonych jezior w Indiach. No, prawie zwykłej, bo jednak bogatej w związki siarki, co nie jest cechą każdej soli jadalnej.jajecznica z tofu - czyli tofucznica Continue reading

Zupa ziemniaczana z pieczarkami

Bardzo lubię zupy, najbardziej chyba wszelkie kartoflanki, a do tej właśnie kategorii należy dzisiejsza zupa ziemniaczana z pieczarkami. Pamiętacie może śląską zupę z kurkami, taką pięknie, zachęcająco słoneczną? Ta dzisiejsza jest trochę podobna, choć niezbyt urodziwa, nie bardzo fotogeniczna, ale za to pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca. No bo sami widzicie, co dzieje się za oknami – słoneczna wiosna ustąpiła na chwilę miejsca śnieżnej i wietrznej zimie. To stan przemijający, kwiecień – plecień, co przeplata trochę zimy, trochę lata. To zdarza się co roku, każdej wiosny. Pani Zima nie chce odpuścić… No i właśnie podczas takich nieprzyjemnych, chłodnych dni bardzo pożądana jest rozgrzewająca zupa. Każda gorąca zupa byłaby dobra, zupa ziemniaczana z pieczarkami nie jest gorsza ani lepsza od innych. A dziś mój wybór padł właśnie na nią.zupa ziemniaczana z pieczarkami Continue reading