Mikstura oczyszczająca przewód pokarmowy

Przed kilku laty wśród naszych działań służących zdrowiu pojawiła się mikstura oczyszczająca z portalu Biosłone. Znamy ją od jakiegoś czasu, choć nie stosujemy systematycznie. Waham się, czy napisać „niestety”, bo zaprzestanie kuracji nie odznacza się jakimś natychmiastowym i znaczącym pogorszeniem zdrowia. Ale jednak każdy kolejny powrót do stosowania mikstury powoduje szybkie polepszenie samopoczucia, więc może jednak powinnam napisać – „niestety”? I może powinniśmy wykazać się większą konsekwencją i systematycznością w stosowaniu mikstury, skoro to przynosi korzyść dla zdrowia?mikstura oczyszczająca Continue reading

A może krężałki z czerwonej kapusty?

Pyszne krężałki z czerwonej kapusty postanowiłam zrobić po ujrzeniu tych zdjęć. Bo skoro Iwona i inni zjadacze krężałek fermentują podgotowaną białą kapustę, zabarwiając ją burakiem dla bardziej apetycznego wyglądu, to może ja wykonam po prostu krężałki z czerwonej kapusty? Jak pomyślałam, tak zrobiłam. Gdy tylko udało mi się kupić wystarczająco małe główki modrej kapusty – czerwone bez buraka krężałki stały się rzeczywistością.krężałki z czerwonej kapusty Continue reading

Kiszone buraki – zdrowotna bomba

Po odcedzeniu zakwasu buraczanego zostają nam kiszone buraki. Najczęściej lądują w koszu czy na kompoście, bo nie bardzo wiadomo, co z nimi zrobić. A tymczasem kiszone buraki są dobrym surowcem na zdrowe, probiotyczne sałatki i sosy, można też wykorzystać je w zupie czy innej potrawie na ciepło. Wprawdzie to ostatnie zastosowanie pozbawi je wartości probiotycznych, ale nie smakowych! Warto więc jadać kiszone buraki, zamiast je wyrzucać. Przy okazji udaje się nie marnować żywności.kiszone buraki Continue reading

Czy można zakisić cebulę?

Po raz pierwszy w życiu postanowiłam zakisić cebulę, samą, bez dodatków. Wprawdzie spotykałam się w internecie z ostrzeżeniami, że kiszona cebula się nie udaje, że nie jest smaczna, że czasem się psuje, a już na pewno psuje smak kiszonek mieszanych. Tofalaria przestrzega przed kiszeniem cebuli, gdyż ten dodatek zepsuł jej kimchi, uczynił kiszonkę niezbyt smaczną i ciężkostrawną. Ja tymczasem mam niezłe doświadczenie z dodawaniem cebuli do fermentowanych mieszanek. Moje kiszone warzywa na zimową sałatkę, które mają w składzie cebulę, są bardzo smaczne. To idealna surówka do obiadu, gotowa od razu po wydobyciu ze słoja. Zresztą wielu fermentatorów uważa, że kisić i fermentować można WSZYSTKO, dlaczego zatem cebula miałaby być wyjątkiem? Nadszedł więc czas na  to, by zakisić cebulę osobno i poznać jej smak.kiszona cebula Continue reading